Доступність посилання

ТОП новини

США – Ірак, Північна Корея


США – Ірак, Північна Корея

Прага, 2 січня 2003 – Більшість західних коментарів присвячені сьогодні підсумкам минулого року і прогнозам на майбутній рік і більшість цих коментарів присвячено тим же головним міжнародним подіям, які залишалися у центрі уваги протягом 2002 року. Передусім – це дискусії навколо можливої воєнної акції в Іраку і навколо північно-корейської ядерної зброї, а також криза на Близькому сході. Ми зупинимося сьогодні головно на кризі навколо Іраку.

Коментуючи заяви американських офіційних осіб, з якими вони виступили наприкінці минулого року про дальшу актуальність воєнної акції в Іраку, британська газета «Індепендент» у редакційній статті зауважує з іронією, що Вашингтон продовжує вимагати війни проти Іраку, який погодився на проведення міжнародної інспекції, і водночас говорить про мир з Північною Кореєю, яка саме нещодавно скасувала інспекцію ООН, тобто зняла всі технічні засоби стеження зі свого ядерного реактора. На порозі нового року постало запитання, веде далі газета: яким шляхом піде далі єдина у світі наддержава? Чи піде своїм шляхом, виправдовуючи його загрозою тероризму, чи змінить політичний курс, орієнтуючись на міжнародну спільноту для загального або, за словами газети, глобального добра. Міжнародна співпраця, підкреслює британська газета, нині стає щораз більше необхідною для утримання миру і дальшого розвитку.

Тим часом оглядачка іншої британської газети «Дейлі телеґраф» Джанет Далей теж аналізує можливість вибуху протягом 2003 року воєнних конфліктів в Іраку, у Північній Кореї або інших місцях планети. Як вважає автор, слід завжди уникати воєнних конфліктів, які спричиняють лише зруйнування. На її думку, демократичні країни, населення яких мало б ставити під ризик своє майбутнє, приватну власність і фінансові кошти, не повинні воювати. Насправді, як вважає оглядачка, сучасну демократичну країну надзвичайно тяжко втягнути у війну. Вільні люди, за її словами, майже завжди знайдуть шляхи уникнути смертоносної війни.

Приблизно такої ж думки дотримується і газета «Нью-Йорк таймз». У редакційній статті газета пише, що криза навколо Іраку і Північної Кореї вимагає одностайного підходу з боку міжнародної спільноти, що значною мірою залежатиме від зусиль Ради безпеки ООН і близької співпраці між західними союзниками. При цьому, як підкреслює газета, президент Буш повинен вичерпати дипломатичні засоби перед тим, як починати воєнну акцію в Іраку. Водночас, як підкреслює «Нью-Йорк таймз», Буш повинен заручитися підтримкою такої акції з боку решти членів Ради безпеки ООН.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG