Доступність посилання

ТОП новини

Поліція ЄС у Боснії


Поліція ЄС у Боснії

Прага, 2 січня 2002 – Із новим роком Європейський союз активніше включився до процесу стабілізації становища на Балканах. Від 1 січня у Боснії розпочала свою діяльність поліційна місія ЄС, яка перебрала обов’язки від миротворчих підрозділів ООН. Європейська поліція тренуватиме і здійснюватиме контроль над боснійською поліцією.

Із 512 висококваліфікованих офіцерів поліції 422 прибули до Сараєва із країн ЄС, 90 – з багатьох інших країн, в тому числі з України і Росії. У рамках місії працюватимуть також 50 цивільних фахівців і 300 боснійських поліцейських. Розміщення нової поліційної структури в Боснії, як підкреслюють оглядачі, є першим кроком в реалізації угоди, підписаної учасниками самміту ЄС у Ніцці 2001 року.

Церемонія відкриття місії відбулася 1 січня в Сараєво, де розміщено головне управління нової поліції. Завданням місії буде реформа і загалом перебудова місцевої поліції, яка фактично перебрала методи і структуру від колишньої комуністичної Югославії і яка відтепер мала би відповідати усім міжнародним стандартам демократичних країн. Водночас Європейський союз розпочав формування боснійської прикордонної поліції, яка мала би різко загальмувати транзит через Балкани нелегальних іммігрантів до країн Європейського союзу. Європейські поліційні інструктори готуватимуть нову боснійську поліцію у рамках двох адміністративних округів: Мусульмансько-хорватської федерації, включно із Сараєвом, і автономної Сербської республіки на території Боснії.

Поліційну місію ЄС очолює Свен Фредеріксен із Данії. Досі він був комісаром поліції ООН, що, на думку лідерів ООН і Європейського союзу, мало би полегшити перехід на новий режим. Утримання місії й перебудова місцевих правоохоронних органів коштуватиме ЄС 38 мільйонів євро (або доларів) щороку і триватиме до 2005 року. До цього часу, як сподіваються керівники місії і боснійський уряд, вдасться підготувати місцеві кадри до самостійної праці. Оглядачі підкреслюють, що перебудова поліційних структур у Боснії мала би послужити екзаменом для дальших подібних експериментів Європейського союзу.

Поряд із європейською поліційною місією у новому році в Боснії залишатиметься також обмежений контингент, тобто 12 тисяч військовослужбовців, із розміщених тут 1995 року миротворчих підрозділів союзу НАТО.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG