Доступність посилання

ТОП новини

США – Північна Корея


США – Північна Корея

Прага, 3 січня 2003 – Як видно із останніх заяв адміністрації США, проблему північнокорейської ядерної зброї вдасться вирішити мирними засобами. Президент Буш закликав Росію, Китай, Японію і Південну Корею виявити тиск на Пхеньян з метою змусити відмовитися від ядерної програми й оголосити Корейський півострів вільним від ядерної зброї.

У рамках дипломатичних зусиль адміністрації США наступного тижня у Вашингтоні відбудеться нарада офіційних представників адміністрації США, Японії і Південної Кореї. Учасники наради обговорять шляхи мирного врегулювання кризи навколо Північної Кореї, яку, з огляду на її ядерну програму, президент США Буш минулого року разом з Іраном та Іраком зарахував до «вісі зла». Після вашингтонської наради заступник держсекретаря США Джеймз Келлі має намір відвідати деякі країни Далекого Сходу, щоб заручитися їхньою підтримкою у справі вирішення північнокорейської ядерної загрози, що іншими словами мало би означати цілковиту відмову Пхеньяна від дальшої розробки своєї ядерної програми.

Оглядачі підкреслюють із цього приводу, що ідеться передусім про північнокорейський ядерний комплекс неподалік столиці Північної Кореї, на якому можна отримувати збагачений плутоній, необхідний для виробництва ядерної зброї. 1994 року Пхеньян погодився заморозити ядерний комплекс за допомогу з боку США і Південної Кореї в розбудові його енергетичного комплексу. Як нині закидають північнокорейські керівники, тодішній президент США Клінтон і південнокорейські лідери не відгукнулися належним чином на потреби Пхеньяна, фактично зігнорувавши їх. Тим часом минулого року президент Буш зарахував Пхеньян до «вісі зла» і відмовився вести переговори із Пхеньяном, ультимативно поставивши вимогу припинити ядерну програму. У відповідь на це наприкінці року Пхеньян видворив інспекцію Міжнародного агентства з питань атомної енергетики з ядерного комплексу, усунувши в цехах всі пломби і відеоапаратуру. Це стало апогеєм кризи. Однак, північнокорейські керівники весь час намагалися переконати Вашингтон і своїх сусідів, тобто Японію і Південну Корею, що їм ідеться передусім про відновлення переговорів і отримання допомоги у розробці альтернативного енергетичного комплексу, який, за оцінками фахівців, мав би коштувати мільярди доларів.

Сьогодні, виступаючи перед журналістами в Пекіні, північнокорейський посол Чхве Джін Су заявив, що Пхеньян готовий без жодних попередніх умов розпочати переговори зі США у справі ядерної програми. Звинувативши Вашингтон в агресивній зовнішній політиці і погрозах ядерною зброєю, він запропонував підписати договір про відмову від агресії, який мав би стати першим кроком для дальших переговорів. До речі, новий президент Південної Кореї Ро Му Хйон запропонував сторонам роль посередника.

Як видно з останньої реакції Вашингтона, новий рік на Далекому Сході почався щасливо. Найближчим часом можна очікувати початку серйозних переговорів у справі оголошення Корейського півострова неядерною зоною.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG