Доступність посилання

ТОП новини

Литва матиме літаючого президента. Роландас Паксас, обраний у неділю президентом Литви, хоча йшов на вибори з лозунгом перемін, обіцяє продовження дотеперішнього зовнішньополітичного курсу Литви


Литва матиме літаючого президента. Роландас Паксас, обраний у неділю президентом Литви, хоча йшов на вибори з лозунгом перемін, обіцяє продовження дотеперішнього зовнішньополітичного курсу Литви

Вільнюс, 6 січня 2003 — Незважаючи на те, що більшість політичних партій перед другим туром підтримала кандидатуру теперішнього президента Валдаса Адамкуса і він уважався фаворитом, виборці Литви в неділю обрали президентом Роландаса Паксаса. Він отримав, за попередніми даними, понад 54 відсотки голосів, тим часом за Валдаса Адамкуса проголосувало менше від 46 відсотків. Адамкус продовжить виконування обов'язків президента до 26 лютого, коли відбудеться інавгурація нового президента – Роландаса Паксаса. Вважається, що теперішній президент Адамкус програв тому, що уособлює собою владу, так званий істеблішмент, тим часом більшість виборців проголосувала, протестуючи проти влади і бажаючи перемін, які обіцяв Паксас.

У виборах узяли участь менше від 50 відсотків виборців, і майбутнього президента Паксаса вибрано голосами близько 776 тисяч виборців. Прем'єр Альґірдас Бразаускас невелику активність виборців пояснює тим, що народ Литви вже повірив у політичну і фінансову стабільність держави і тому не має потреби брати активну участь у політиці.

Хоча результати виборів ще попередні, вони суттєво вже не зміняться. Керівник головної виборчої комісії Зенонас Вайґаускас сьогодні вже офіційно оголосив, що президентом Литви на п'ятирічну каденцію обрано Роландаса Паксаса.

Багато політиків і політологів виборчу кампанію Паксаса вважали дуже агресивною. Є також думка, що Паксас роздавав обіцянки, які не можна виконати, і що він виграв завдяки великим грошам неясного походження. Член Сейму Вітаутас Ландсберґіс навіть заявив сьогодні, що, якщо будуть намагання з боку Паксаса змінити політичний курс Литви, то це означатиме, що "Росія купила собі важливу посаду в Литві".

Сам Роландас Паксас із приводу зовнішньої політики заявив: "Наші стратегічні цілі – вступ до Європейського Союзу та НАТО, принципи добросусідських стосунків та членство Литви в міжнародних організаціях – залишаються пріоритетами нашої зовнішньої політики". За конституцією Литви, президент репрезентує державу і відповідає за зовнішню політику.

Роландас Паксас стверджує, що він проводив дуже коректну виборчу кампанію і що, перебуваючи двічі на посаді мера Вільнюса і двічі у прем'єрському кріслі, він уже зарекомендував себе як серйозний і відповідальний політик.

Він не пообіцяв легкого життя своїй майбутній охороні, тому що не перестане займатися пілотуванням спортивного літака і їздою на мотоциклі. Дехто жартує, що Литва мала літаючого мера столиці, літаючого прем'єра, а тепер матиме й літаючого президента. Колись Роландас Паксас був двічі чемпіоном СРСР зі спортивного пілотування.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG