Доступність посилання

ТОП новини

Повені в Бельгії


Повені в Бельгії

Брюссель, 6 січня 2003 – Прем’єр-міністр Бельгії Ґі Фергофстад відвідав цього понеділка сім’ї потерпілих унаслідок грандіозної повені у валонській, люксембурзькій,а також у фламандській частині – Лімбурґ. Природнє лихо завдало збитків на кілька мільярдів євро. Без даху над головою лишилося десятки тисяч бельгійців.

У ці все ще новорічні дні замість очікуваного щастя в Новому році в десятки бельгійських домівок прийшла біда. В перші новорічні дні річки Мюз і Юрт вийшли з берегів і їхні стрімкі хвилі ринули на сусідні міста та села.

Протягом однієї доби містечко Отон було повністю зруйноване. На порятунок його жителів були відразу кинуті рятувальні бригади. На людську біду відгукнулось чимало добровольців. Людей із містечка Отон було евакуйовано, проте жоден із будинків ледве придатний навіть для ремонту.

Великих збитків унаслідок повені зазнало відоме історичне бельгійське місто Діно. Воно відоме старовинним монастирем і тим, що це було перше бельгійське місто, де формувалися під проводом полководця Ґодфруа легіони хрестоносців.

В інших селищах затоплені перші поверхи. Ті, у кого були одноповерхові будинки, залишились зовсім без даху.

Роботи з ліквідації наслідків лиха тривають. Потужні насоси відкачують воду, рятувальники будують із мішків, наповнених піском, перепони, аби зупинити потоки води. Проте природа не бажає поступатись людям, і струмені води шукають нові русла, щоб обійти перепони.

Прем’єр-міністр Бельгії Ґі Фергофстад пообіцяв постраждалому людові, що держава не залишить їх в біді і кожній сім’ї допоможе і матеріально, і в пошуках житла. Найбільше втратили власники кафейок, аптек, готелів, офіси банків, крамниці тощо.

Але у людей чимало проблем іще попереду. В хаосі і безладді під час евакуації люди не думали про цінні та страхувальні папери. Мій співрозмовник адвокат Варсон пояснив, що постраждали архіви страхових полісів на житло, на провадження бізнесу і в самих конторах, і в їхніх власників. А це роки бюрократичної тяганини для одержання хоча б частки компенсацій застрахованого майна.

Однак знайшлись і такі, які зуміли на людській біді робити бізнес. А саме гендлярі автомобілів, в основному з Польщі та балтійських країн нишпорять по напівзатоплених селах та містечках. Вони скуповують за безцінок пошкоджені водою автомобілі. Експортують їх до Польщі чи до Литви, висушують, приводять до ладу і перепродують з добрим для себе інтересом. Кому біда, а кому бізнес.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG