Доступність посилання

ТОП новини

Володимир Путін спробував переконати Олександра Лукашенка погодитися з головуванням в СНД Леоніда Кучми – джерела в адміністрації президента Білорусі


Володимир Путін спробував переконати Олександра Лукашенка погодитися з головуванням в СНД Леоніда Кучми – джерела в адміністрації президента Білорусі

Прага, 6 січня 2003 – Президент Росії Володимир Путін приїде з візитом до Білорусі 19 січня, напередодні неформального саміту глав держав СНД, який заплановано на кінець січня в Україні. Джерела в адміністрації білоруського президента кажуть, що в суботу та неділю тема СНД домінувала в розмовах Олександра Лукашенка з колегами.

Нагадаю, що на минулому офіційному саміті Співдружності в Кишиневі саме Лукашенко виступив проти обрання українського президента Леоніда Кучми головою Ради глав держав СНД, хоча обрати Кучму на цю посаду запропонував президент Росії Володимир Путін. Тоді президент Лукашенко заявив, що Україна не підписала Статут Співдружності Незалежних Держав, тому її президент не може головувати у Раді глав держав СНД.

Тепер Лукашенко може змінити свою позицію. Спочатку у суботу він розмовляв телефоном із Леонідом Кучмою та, як повідомляє його прес-служба, обговорив із ним порядок денний неформальної зустрічі президентів СНД в Україні, яка має відбутися прикінці січня. Лукашенко та Кучма обмінялися думками про ситуацію в СНД. Джерела в адміністрації білоруського президента кажуть, що насамперед ішлося про можливе головування Кучми, і Лукашенко нібито знов сказав “ні” щодо цієї ідеї.

Цікаво, що наступного дня, у неділю, відбулася телефонна розмова білоруського лідера з президентом Росії Володимиром Путіним. Останній, як вони домовилися, приїде до Мінська 19 січня, а 20 січня там пройде засідання Вищої Державної Ради так званої союзної держави Білорусі та Росії.

Звичайно ці засідання за участю двох президентів, двох прем’єрів та чотирьох спікерів палат парламентів проходять у Москві. Та й Лукашенко частіше їздить до Москви, ніж Путін до Мінська. Тепер ситуація, як виглядає, змінилася, і Путін приїде до Білорусі не лише на один день, як було раніше – вранці літаком з Москви, а ввечері назад. Президент Росії проведе в Білорусі ніч, а це може бути вигідно для Олександра Лукашенка, який хоче використати це не тільки з внутрішньополітичною метою, тобто показати, що Кремль прихильно до нього ставиться. Як зазначають джерела в його адміністрації, президент Білорусі хоче продемонструвати себе важливою фігурою в міжнародних стосунках – щоб Володимир Путін переконував його дати згоду на обрання Леоніда Кучми головою Ради глав держав СНД. Потім, в Україні, білоруський лідер зможе сказати, що саме від Мінська залежало, чи отримає Кучма цю посаду, та що обговорення цієї проблеми вимагало прибуття Путіна до Білорусі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG