Доступність посилання

ТОП новини

Храм святого Франциска в Делятині став символом поєднання різних народів


Храм святого Франциска в Делятині став символом поєднання різних народів

Івано-Франківськ, 7 січня 2003 – У містечку Делятині, що на Івано-Франківщині, кілька років тому відновлено римо-католицький костел. Його доля в історії Прикарпаття особлива тим, що в 20 столітті цей храм святого Франциска став символом поєднання різних народів, які мешкали в невеликому місті в передгір’ї Карпат.

Храм святого Франциска в місті Делятині на Прикарпатті відновили 4 роки тому. Містечко Делятин займає своє окреме місце не лише в українській історії, але і в східноєвропейській, завдяки тому, що саме тут був один із найрозкішніших курортів у передгір’ї Карпат. Готелі та вілли приймали гостей із усієї Європи.

Містечко населяли українці, поляки, німці та євреї. Спокійний та розмірений триб життя створив особливий духовний клімат у Делятині. Тут було чимало змішаних шлюбів. Національні та релігійні свята відзначалися разом різними народами. Тут постійно будувалися греко-католицькі церкви, католицькі костели та єврейські синагоги.

Однією з останніх таких будівель на початку 20 століття став якраз храм святого Франциска. Ця будова має не лише сакральне значення, але й значну архітектурну вартість, оскільки вдало імітує романо-готичний стиль. Лише дивом завдяки зусиллям місцевої громади вдалося зберегти цю споруду, адже після 1939 року червоні визволителі розташували тут один із цехів лісокомбінату.

Зараз костел відновлено. Хоча тут відправляє месу католицький священик один раз на тиждень, на служби приходять, як і сто років тому, люди різних національностей. Прикметно, що хоча служба Божа є католицькою, правиться вона українською мовою. Більшість вірних хрестяться по-східному. Назвати цей костел форпостом Ватикану на Сході неможливо, дивлячись на такі недільні відправи. Такого твердження не виправдовує навіть політична публіцистика. Насправді храм святого Франциска (і особливо це відчувається в час Різдвяних свят) виконує свою одвічну й найголовнішу місію – він і далі об’єднує в спільній молитві українців, поляків, євреїв, які сотні років разом прожили на цій землі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG