Доступність посилання

ТОП новини

Ватикан має високий рівень злочинності


Ватикан має високий рівень злочинності

Прага, 8 січня 2003 – Держава Ватикан є найменшою країною у світі, і для мільйонів католиків, мабуть, священною, але як з’ясувалося ця країна має один із найвищих у світі рівнів злочинності у розрахунку на душу населення.

У новому звіті, що його сьогодні презентував головний прокурор Ватикану Нікола Пікарді, мовиться, що ватиканські туристичні місця, як базиліка Святого Петра та Ватиканські музеї є раєм для кишенькових злодіїв. Ватиканський прокурор наголосив, що рівень злочинності у державі у розрахунку на душу населення у 20 разів вищий, ніж у сусідній Італії. Найчастішими злочинами у Ватикані у 2002 році були пограбування, розтрата, фальшування документів та образа на адресу поліції та державних службовців.

Проте найбільше у апостольській столиці потерпають мільйони туристів від кишенькових злодіїв. Найгірше, на думку правоохоронців, є те, що злочинці залишаються непокараними за свої вчинки у цих святих місцях. Як зауважив генеральний прокурор, у 90% випадків пограбування безпорадних туристів залишається непокараним.

Разом із цим, як наголосив генеральний прокурор Ватикану, зростає кількість і серйозних злочинів, з якими не може упоратися ватиканський суд. Як зауважив Нікола Пікарді, за статистикою, збільшується кількість цивільних позовів та їхня складність, що має міжнародні наслідки. Минулого року маґістрат Ватикану мав вирішити рекордну кількість справ, 239, і майже половина з них залишається невирішеною.

Ця кількість може й не виглядає великою, але не у порівнянні з кількістю населення Ватикану. Громадянами країни є лише 527 осіб. Ще 252 особи, включно з мальовничими швейцарськими гвардійцями, працюють на території найменшої у світі держави, не маючи її громадянства. Держава Ватикан не має своїх в’язниць, а злочинців вона посилає до Італії, яка за окрему плату утримує їх у своїх тюрмах. «Тому Ватикану дуже незручно засуджувати когось до тюремного ув’язнення, що на щастя, стається дуже рідко»,– сказав днями голова верховного суду Ватикану, архієпископ Зенон Ґрохолєвскі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG