Доступність посилання

ТОП новини

Народний депутат України Андрій Шкіль на знак протесту проти вироку Голосіївського суду у справі членів УНА-УНСО готовий скласти депутатські повноваження


Народний депутат України Андрій Шкіль на знак протесту проти вироку Голосіївського суду у справі членів УНА-УНСО готовий скласти депутатські повноваження

Львів, 10 січня 2003 – Адвокати засуджених членів УНА–УНСО оскаржили вирок Голосіївського місцевого суду Києва в Апеляційному суді столиці. За словами народного депутата України, лідера національної асамблеї Андрія Шкіля, рішення апеляційного суду стосовно його друзів, яких звинуватили в організації акції протесту у Києві 9 березня 2001 року, буде ухвалене аж у квітні.

За словами Андрія Шкіля, до Апеляційного суду Києва вже звернулась із заявою Верховна Рада України, яка просить суд виокремити з судової ухвали політичне замовлення щодо унсовців і розглядати лише кримінальну справу, яка, на думку багатьох парламентарів, є надумана.

Окрім того, вже наступного тижня народні депутати заслухають на найближчому засіданні міністра внутрішніх справ України та генерального прокурора у справі побиття правоохоронцями їхнього колеги Михайла Волинця у залі, де оголошувався вирок Голосіївського суду у справі членів УНА-УНСО.

На думку Андрія Шкіля, цей вирок був написаний в управлінні СБУ і тому немає сумніву, що це політичне замовлення адміністрації президента. Відтак лише зміна влади могла б надати засудженим унсовцям волю.

Андрій Шкіль зауважив, що Верховна Рада невдовзі мала б ухвалити закон про амністію. Він має тверду надію, що за його основу буде взятий проект, розроблений лідером УНА–УНСО, а не урядовий варіант законопроекту, згідно з яким під амністію не можуть підпадати люди, яких, скажімо, звинувачують в організації несанкціонованих владою акцій протесту, вуличних демонстрацій. Адже такі обмеження заздалегідь зводять нанівець конституційні права українських громадян.

Зауважу, що розгляд згаданого законопроекту, через суд над членами УНА–УНСО, майже рік блокувався у парламенті. Андрій Шкіль каже: “Згідно з новим законопроектом 71 стаття Кримінального кодексу від 1960 року ще УРСР, за якою були засуджені члени УНА–УНСО, підпадає під амністію. А в законі про амністію, який діє нині, ця стаття не підлягає амністії. В іншому випадку, у час амністії з нагоди 10-ліття незалежності України, суддя змушений був би звільнити хлопців з-під арешту у залі суду. Однак перед суддею Воліком СБУ поставило завдання нікого не звільняти у залі суду”.

Лідер УНА–УНСО Андрій Шкіль повідомив, що у тому випадку, коли Апеляційний суд Києва не відмінить рішення Голосіївського суду стосовно засуджених “унсовців”, то він готовий скласти свої депутатські повноваження. Однак станеться це після того, як парламентарій порадиться зі своїми 35 тисячами виборців. Адже без їхньої згоди він не має права вдаватися до такого кроку.

У таких намірах лідера “унсовців” можна відчути певний розпач. Та й сам Андрій Шкіль зізнався, що сьогодні він уже не знає, як йому допомагати своїм ув’язненим однодумцям. Очевидно, саме тому він морально готовий відмовитися від депутатської недоторканності і навіть опинитися у в’язниці поруч із друзями.

Та наразі 12 січня, у міжнародний день політв’язня, члени УНА–УНСО пікетуватимуть приміщення Лук’янівського СІЗО у Києві. А у Львові вони організують акцію “Напиши листа до політичного в’язня”, аби львів’яни хоч би теплим словом підтримали засуджених. Окрім того, з 12 січня до 10 березня Українська національна асамблея збиратиме підписи громадян України під зверненням до Апеляційного суду у справі обвинувачення 18 членів УНА–УНСО в участі в масових акціях протесту, у якому стоятиме вимога скасувати вирок Голосіївського суду і звільнити підсудних з-під варти.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG