Доступність посилання

ТОП новини

Нові звинувачення на адресу України у співпраці з Іраком


Нові звинувачення на адресу України у співпраці з Іраком

Київ, 10 січня 2003 – В Україні ладні стверджувати, що так званого “кольчужного” скандалу взагалі не існувало. Так відповів 10 січня міністр закордонних справ Анатолій Зленко кореспондентові Радіо Свобода на питання, чи може офіційний Київ стверджувати, що вже є вичерпаним скандал із звинуваченнями на адресу України щодо поставок до Іраку станції пасивної радіорозвідки “Кольчуга” в обхід санкцій ООН. Разом із тим саме 10 січня британська газета “Таймз” написала, що з України до Іраку також були поставлені понтонні мости. Це військове спорядження не може постачатися в Ірак легально.

Британська газета “Таймз” посилається на неназваного американського чиновника, який стверджує, що до Іраку були передані понтонні мости, інше тилове та саперне спорядження. Підтвердження нових українських поставок були отримані минулого понеділка, але інших подробиць не наводиться.

10 січня на публікацію зреагував міністр закордонних справ України Анатолій Зленко: «Не секрет, що Україна продавала понтонні мости, але ніколи їх не продавала до Іраку. І тому для нас дивно, коли ми чуємо знову ж таки відповідну інформацію. Якщо і є якісь там понтонні мости в Іраку, наша держава не є за це відповідальною, оскільки, я повторюю, Україна ніколи не продавала безпосередньо такі мости до Іраку».

Власне понтонні мости є військовим спорядженням. Вони в Україні не виробляються. Проте інженерні війська Збройних Сил України мали й мають їх у більш ніж достатній кількості. Вони були успадковані від армії СРСР. Власне понтонні мости розміщуються на шасі автомобілів типу Краз, Камаз і можуть використовуватися під час наступальних операцій, коли є нагальна потреба встановити переправи замість зруйнованих капітальних мостів або взагалі перевезти війська через водоймища у непристосованих для цього місцях. Відомо, що партію понтонних мостів Україна передала до Африки, де українські військові виконували миротворчі функції.

Разом із тим Київ продовжує докладати зусиль, аби зняти підозри з приводу минулих звинувачень. Ідеться про можливість поставки з України станції пасивної радіорозвідки “Кольчуга” до Іраку. Так вважають у США та Британії. Міністр закордонних справ України Анатолій Зленко, втім, каже, що такого скандалу взагалі не існувало, хоч це видається, звісно, занадто дипломатичним тлумаченням реальності: “Щодо «кольчужного» скандалу, я вважаю, що його не існувало і не могло існувати, оскільки ми ще раз можемо з усією переконливістю заявити, що Україна не продавала «Кольчуги» до Іраку. Тому проблема, як кажуть, не варта «висмоктаного яйця». Я думаю, що це питання має поступово спадати. Зараз це питання, головним чином, переключене на Комітет 661, який визначив санкції щодо Іраку. Ми працюємо в цьому контексті. Зараз відбулася зміна в головуванні Комітету 661, відповідно зміна й членів цього Комітету – згідно з обранням нових країн до Ради безпеки ООН. Відповідно зорієнтований наш постійний представник, який уже проводить широкі консультації, і я сподіваюся, що найближче засідання цього Комітету розгляне цю проблему. Чи це питання на цьому засіданні буде закрите, чи воно буде мати своє продовження – мені зараз важко передбачити”.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG