Доступність посилання

ТОП новини

Карлос Паскуаль: 5 пунктів поліпшення українсько-американських узаємин


Карлос Паскуаль: 5 пунктів поліпшення українсько-американських узаємин

Вашинґтон, 10 січня 2003 – Посол Сполучених Штатів Америки в Україні Карлос Паскуаль виступив у впливовій вашингтонській приватній установі – Центрі стратегічних й міжнародних досліджень. На цій зустрічі з американськими експертами він обговорив 5 пунктів поліпшення українсько-американських узаємин.

Під час понад годинного виступу американський посол Карлос Паскуаль виклав досить детальну картину досягнень та проблем в Україні за минулі кілька років і наголосив на низці пропозицій, метою яких є подолати існуючі труднощі у стосунках України з євроатлантичними структурами та Сполученими Штатами.

Він, зокрема, наголосив на тому, що з огляду на ускладнення, які виникли останнім часом, в Києві дійшли до неправильного тлумачення намірів Сполучених Штатів щодо України: “Численні українці вважають, що Сполучені Штати намагаються підірвати авторитет Кучми й замінити його Віктором Ющенком або іншим представником опозиції. Це неправда. Сполучені Штати не намагаються ні впливати, ні досягти змін в українській політиці. Нашою метою й надією є посприяти відкритому, вільному й прозорому виборчому процесові, який дозволить українському народові обрати того, кого вони бажають на керівні посади. І це рішення не в наших руках”, – наголосив американський дипломат.

За словами Паскуаляа, Сполучені Штати зберігають щодо України “політику відкритих дверей” і необхідності “відновлення довір’я”; проте, на його думку, в теперішній ситуації не ясно, що чинитиме Україна. За словами дипломата, деякі українські офіційні особи сказали йому, що “ізоляція – це не вихід”.

Посол Паскуаль виклав п’ять попередніх заходів-пропозицій, які посприяли б поліпшенню українсько-американських стосунків: “Наслідки справи з Кольчугами є очевидними, й сьогодні важко припускати, щоб Вашингтон, чи пак Київ, змінили їхні позиції щодо цієї проблеми, яка зосереджена на президенті України...” Проте певним конструктивним кроком у цьому контексті було б налагодження глибшої “співпраці щодо експортного контролю в Україні”.

Другим заходом поліпшення стосунків повинно бути проведення переговорів на урядовому рівні – рівні міністрів: “Попри труднощі на найвищому рівні ми відкриті до співпраці на такому рівні”, – зазначив американський дипломат і додав, що позитивним у цьому контексті було би й поглиблення стосунків Конґресу США з Верховною Радою.

Третім шляхом є підтримка демократичного середовища та сильного громадянського суспільства, й передумовою для того є визнання опозиції та прав незалежних масмедія.

Відтак необхідно продовжити співпрацю між збройними силами та оборонними відомствами України й США, а це і в рамках НАТО.

Останнім заходом, який згадав посол США в Україні Карлос Паскуаль на зустрічі у Вашинґтоні, є посприяти Україні стати членом реґіональних та міжнародних інституцій – таких, як НАТО й Світова організація торгівлі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG