Доступність посилання

ТОП новини

Мiжпарламентська комiсiя протягом вихiдних ухвалила остаточну версiю Конституцiйної хартiї Сербiї i Чорногорiї й надiслала її парламентам двох республiк


Мiжпарламентська комiсiя протягом вихiдних ухвалила остаточну версiю Конституцiйної хартiї Сербiї i Чорногорiї й надiслала її парламентам двох республiк

Белґрад, 13 сiчня 2003 – Мiжпарламентська комiсiя протягом вихiдних ухвалила остаточну версiю Конституцiйної хартiї Сербiї i Чорногорiї й надiслала її парламентам двох республiк.

Конституцiйна комiсiя упродовж кiлькох мiсяцiв обоговорювала основний закон майбутньої спiвдружностi, й терпець нарештi урвався: Конституцiйну хартiю ухвалено в суботу ввечерi. Проте документ прийнято без участi представникiв чорногорської опозицiї та партiї югославського президента Воїслава Коштунiци – коли за столом залишилися лише представники правлячих у Сербiї i Чорногорiї коалiцiй.

Чорногорська опозицiя обурена, спiвробiтники президента Коштунiци стверджують, що йшлося про грубе порушення процедури. Представники двох полiтичних блокiв бойкотували сесiю Комiсiї, висловлюючи таким чином протест проти недавньої заяви нового прем’єра Чорногорiї Мiла Дюкановича, який ствердив, що його республiка стане незалежною через три роки.

Урядовцi у Белградi й Подгорицi кажуть, що Конституцiйну хартiю в парламентах двох республiк буде ухвалено вже на цьому тижнi. Вони не згадують, чи цей документ обговорюватимуть i в Парламентi Югославiї, де бiльшiсть iмовiрно мають опоненти республiканських урядiв. Отож могло б статися, що органи нинiшньої федерацiї не вiзьмуть участi у створенi нової спiвдружностi.

У понедiлок розпочали балканське турне мiнiстр закордонних справ Грецiї Йоргос Папандреу й керiвники Європейського союзу Крiс Патен i Хав’єр Солана. Протягом вiзитiв до Тiрани, Скоп’є, Приштини, Сараєва, Белґрада й Заґреба вони з тамтешнiми урядовцями обговорюватимуь ситуацiю в реґiонi, зокрема в Косовi.

Щодо Белґрада, то тут основною темою буде перебудова Югославiї. У разi, якщо європейцi пiдтримають прагматизм сербського прем’єра Зорана Джiнджича i його чорногорського колеги Мiла Дюкановича, це буде остаточна поразка просербських сил у Чорногорiї й централiстiв у Белґрадi.

Цiкаво, що представники Європейського Союзу вiтають завершення роботи Конституцiйної комiсiї, не коментуючи факту, що централiсти бойкотом намагалися унеможливити ухвалення Хартiї. Речник Солани Крiстiна Ґаляк у недiлю висловила сподiвання, що Сербiя i Чорногорiя до кiнця сiчня стане членом Ради Європи.

Таку її заяву можна зрозумiти як пряму пiдтримку не тим, хто гальмує, а тим, що прискорюють перебудову держави, яка, зрештою, iснує лише на паперi. На практицi Чорногорiя уже давно незалежна, а союзнi органи стали полiтичною оздобою, яка не потрiбна анi бiльшостi сербiв, нi бiльшостi чорногорцiв.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG