Доступність посилання

ТОП новини

У Швейцарії почалася експертиза "таращанського тіла"


У Швейцарії почалася експертиза "таращанського тіла"

Прага, 13 січня 2003 року – У понеділок уранці в Швейцарії розпочалася нова експертиза "таращанського тіла", яке вірогідно належить журналістові Георгію Гонгадзе. Її проводять в Інституті судово-медичної експертизи університету Лозанни. Фахівці проводять генетичний аналіз проб тіла і порівняють його з пробами ДНК матері. Якраз Леся Гонгадзе і наполягала на остаточній незалежній експертизі за межами України.

По телефону з Швейцарії розповідає координатор українських проектів міжнародної організації "Репортери без кордонів" Алла Лазарєва: "Витрати оплачують "Репортери без кордонів", а в Швейцарії це робиться тому, що це абсолютно нейтральна країна, тому що це науково-дослідний інститут, який має чудову репутацію, абсолютно бездоганну і тому що ми хотіли максимально посприяти ситуації з розслідуванням вбивства журналіста Гонгадзе. Ми вирішили, що це буде максимально нейтральний варіант, де неможливі будь-які впливи будь-яких зацікавлених сторін. Термін іще невідомий тому, що невідомо, скільки часу візьме саме дослідження зразків, оскільки вони в дуже поганому стані. Проте керівництво лабораторії вважає, що вони гідні для дослідження зразки, які були відібрані паном Ріволе, і єдине, що минуло багато часу і точний термін результатів дати сьогодні не можна".

Щоправда, минулої суботи в інтерв’ю швейцарській газеті "Le Matin" інший представник "Репортерів без кордонів", Соня Блатманн, висловила думку, що результати експертизи "таращанського тіла" буде відомо вже через тиждень.

Ця тема має великий міжнародний резонанс, і про долю Гонгадзе знову йтиме мова в Парижі у вівторок, 14 січня, на засідання моніторингового комітету Парламентської асамблеї Ради Європи.

Оглядачі за кордоном виловлюють побажання, аби Генеральна прокуратура України довела щирість своїх намірів розкрити цю справу – допитала всіх свідків, у тому числі й високопосадових, і встановила замовників.

Але є і скептики. Генеральний секретар "Репортерів без кордонів" Робер Менар не виключає, що це вбивство ніколи не буде розкрите.

Нова експертиза "таращанського тіла" у Швейцарії дуже важлива передусім для матері Гонгадзе, яка вже понад два роки не може поховати свого сина.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG