Доступність посилання

ТОП новини

Урегульований конфлікт довкола захоплення репатріантами землі під Судаком


Урегульований конфлікт довкола захоплення репатріантами землі під Судаком

Симферополь, 14 січня 2003 – У Криму автономній владі і Меджлісові вдалося мирно врегулювати гострий конфлікт довкола землі у селі Морське під Судаком, яку кілька місяців тому захопили місцеві кримські татари, щоб не віддати московським підприємцям, котрі збиралися побудувати там розважальний центр.

Конфлікт тривав із вересня минулого року, коли сільська рада Морського (колишня назва – Капсихор) ухвалила рішення надати московській фірмі “Центрокнига” на узбережжі моря 0,6 гектара землі, щоб росіяни там збудували розважальний центр. Інформація про це викликала бурхливі протести місцевого кримськотатарського населення. Як розповів Радіо Свобода член Меджлісу кримськотатарського народу Шевкет Кайбулаєв, за останні роки місцева влада не надала репатріантам жодної земельної ділянки під житлове будівництво, хоча до депортації село Капсихор було кримськотатарським і сюди повернулися кілька сотень раніше депортованих капсихорців та їхніх нащадків.

Обурення переросло в силову акцію, коли члени 21 кримськотатарської родини захопили спірну землю. Вони поділили її між собою і швидко збудували тимчасове житло. Влада не насмілилася вжити силових дій, і до переговорів долучилися чільні представники Верховної Ради та уряду Криму, а також Меджлісу. Ситуація ускладнилася тим, що в конфлікт втрутилися радикальні проросійські організації.

Переговори з перервами і змінним успіхом тривали кілька місяців. Водночас місцевий суд визнав захоплення землі незаконним і зобов’язав правоохоронні органи знести тимчасові будиночки репатріантів і силою повернути ділянку її новим власникам.

Силова акція була запланована на 16 січня, однак у вівторок 14-го на засіданні Колегії кримського главку міліції його начальник генерал Микола Паламарчук заявив, що правоохоронці не братимуть участі у звільненні спірної землі. А присутній тут же кримський прем’єр Сергій Куницин пояснив: “Учора було кілька годин консультацій і переговорів, у результаті яких досягнута угода. Згідно з нею проблема вирішується без застосування сили. Представники московських інвесторів знайшли спільну мову з тими, хто вчинив самозахоплення. Сьогодні зранку за участі всіх зацікавлених сторін був підписаний відповідний протокол, а вчора ввечері два будиночки забудовники вже розібрали. Питання вперше за всю історію Криму було розв’язане цивілізовано, спокійно і з дотриманням чинного законодавства. Це гарний приклад, і силовики задоволені, що їм не довелося застосувати силу”, – заявив Сергій Куницин.

А заступник голови Меджлісу Ремзі Ільясов пояснив кореспондентові Радіо Свобода, що керівники московської фірми “Центрокнига” пообіцяли врахувати інтереси репатріантів. Зокрема, їм буде надана робота під час будівництва та експлуатації розважального центру. А найголовніше, російські інвестори пообіцяли капсихорцям поділитися частиною акцій нового підприємства. Зі свого боку місцева влада має надати тим репатріантам, що мають потребу у житлі, земельні ділянки в іншому місці.

Утім, представники Меджлісу поки що з деякою недовірою ставляться до цієї угоди і кажуть, що час має показати щирість сторін. Вони і далі наполягають на тому, щоб республіканські і місцеві власті завжди враховували інтереси репатріантів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG