Доступність посилання

ТОП новини

Процес над екс-президентом Югославiї Слободаном Мiлошевичем перед Мiжнародним тирбуналом цього тижня припинено через те, що пiдсудний захворiв на грип


Процес над екс-президентом Югославiї Слободаном Мiлошевичем перед Мiжнародним тирбуналом цього тижня припинено через те, що пiдсудний захворiв на грип

Белґрад, 15 сiчня 2003 – Процес над екс-президентом Югославiї Слободаном Мiлошевичем перед Мiжнародним тирбуналом цього тижня припинено через те, що пiдсудний захворiв на грип. Белґрадськi масмедiа тим часом повiдомляють, що прокуратура направила Судовому вiчу дослiдження про пропагандистську дiяльнiсть масмедiа в часи Мiлошевича.

На вимогу Гаазької прокуратури французький комунiколог Рено де ла Брос пiдготував докладний аналiз матерiалiв, якi публiкувалися в сербських масмедiа на початку дев’яностих рокiв. Автор подав безлiч прикладiв манiпуляцiї громадською думкою й вiдмивання мозкiв. Для сербiв тут, до речi, немає нiчого нового. Проте, як час минає, люди багато забувають, а то й намагаються витерти з пам’ятi.

Гаазькi суддi, ймовiрно, будуть шокованi, так само як колись були шокованi серби, коли державне телебачення повiдомляло про те, що хорватськi бойовики роблять намиста з пальчикiв сербських дiтей або що левiв у сараєвському зоопарку годують сербськими дiтьми. У зв’язку з документом французького вченого белґрадське телебачення Б-92 пiдготувало передачу, в якiй подало ще чимало прикладiв: серби в дев’яностi роки бачили поїзд, який нiбито лiтає, бачили навiть так звану невидиму зброю та ще багато див й вигаданих страхiть.

Саме такою пропагандою режим розбурхував ненависть до iнших народiв i заохочував сербiв нещадно боротися проти ворогiв. Масмедiа згуртували довкола Мiлошевича бiльшiсть сербiв, включаючи й iнтелiгенцiю, профспiлки, працiвникiв освiти та православну iєрархiю – робить висновок французький професор. Завданням гаазьких прокурорiв буде довести, що саме екс-президент керував агресивною пропагандою.

Щодо Гаазького трибуналу, то його голова Клод Жорда й головний прокурор Карла дель Понте, беручи участь у мiжнароднiй конференцiї експертiв iз питань воєнних злочинiв у Сараєвi, заявили, що наступного року в Боснiї i Герцеґовинi буде сформовано свого роду фiлiю Гаазького суду. Жорда й Дель Понте пояснили, що у Гаазi вестимуть лише найскладнiшi процеси, а в боснiйськiй столицi усi iншi, яких є, за їхнiми словами, майже п’ятсот.

Головний прокурор при цьому не забула нагадати, що колишнi лiдери боснiйських сербiв Радован Караджич i Ратко Младич стали кiсткою в горлi Трибуналу. Вона й цим разом ствердила, що Младич перебуває у Сербiї. Сербськi урядовцi й цим разом кажуть, що в них немає даних про мiсцезнаходження нiбито розшукуваного генерала.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG