Доступність посилання

ТОП новини

Євросоюз збиратиме пальчики


Євросоюз збиратиме пальчики

Брюссель, 15 січня 2003 – Шукачів політичного притулку та заробітчан, що прагнуть потрапити в країни Європейського Союзу, потрясла сенсаційна вістка. 15 січня опівдні за Ґрінвічем, тобто о першій годині дня за західноєвропейським часом, набрало чинності нове правило про надання відбитків пальців усіма, хто бажає просити політичного притулку на території ЄС. Дактилоскопічну процедуру будуть проходити не лише шукачі притулку, але і ті особи, які мають багаторазові та довгострокові візи.

Як заявляють представники Європейської Комісії, щорічно на територію ЄС прибуває близько сорока тисяч імігрантів. Тих, хто бажає знайти вільну і щасливу долю в країнах Європейського Союзу, зненацька вразила вістка про запровадження так званої програми “ЄВРОДАК” – іншими словами, євродактилоскопії. Віднині всім прохачам політичного притулку, а також власникам довгострокових та багаторазових віз, необхідно буде в місцях перетину кордонів, в аеропортах та поліцейських комендатурах для біженців надавати свої відбитки пальців.

Про програму “ЄВРОДАК” Європейська Комісія мовчала до останнього моменту. Лише у вівторок під час чергового брифінгу представник Європейської Комісії П’єтро Петруччі повідомив журналістів, що ввечері програма “ЄВРОДАК” буде схвалюватись Європейським Парламентом.

Як заявив перед Європейським Парламентом голова Єврокомісії Романо Проді, програма дактилоскопії імігрантів та підозрілих візитерів буде здійснюватись за принципами надійності, ефективності та безпеки. Ні в кого не виникає сумніву, що дактилоскопія імігрантів та заробітчан зменшить кількість шахрувань шукачами притулку.

Нерідко трапляється так, що азилянти, тобто прохачі політичного притулку, не маючи паспортів, а найчастіше жодних ідентифікаційних документів, одночасно під різними прізвищами подають прохання на одержання притулку відразу в кількох країнах і відповідно одержують матеріальну допомогу в кількох країнах ЄС. Часто-густо трапляється так, що, приміром, у Німеччині прохачам притулку відмовляють, але вони не повертаються на батьківщину, а пробують щастя під вигаданими прізвищами в інших країнах ЄС.

Тому за допомогою програми “ЄВРОДАК” у азилянта відбиратимуть відбитки пальців. Сканування відбувається моментально і пересилається в центральну комп’ютерну базу, і вже через кілька хвилин поліція чи прикордонники одержують відповідь: “НІТ”, тобто що відбитки особи існують в базі даних, або “NО НІТ” – особа з цими відбитками пальців ще не зверталась за одержанням притулку. З метою безпеки ніхто не розголошує, де розташована центральна інформаційна база з відбитками пальців. Крім того, європейські програмісти створили унікальну, за словами представників ЄС, систему захисту цієї бази від хакерів.

Однак щодо програми “ЄВРОДАК” існує ще один бік медалі. Приміром, телеведуча з Алжиру Лілла Хаддад остерігається перекосів. Ось що вона каже: “Наприклад, коли вихідці з Алжиру їдуть до Франції і просять там притулку – а відомо, що взаємини між Францією і Алжиром не дуже добрі, – то репресований мав можливість просити притулок в Італії, або ж у Португалії, і мені відомо чимало випадків, коли результати були позитивними”.

Політичний коментатор косовського щоденника “Коха діторе” Ауґустін Палокай уважає, що з погляду захисту від шахраїв-азилянтів запровадження дактилоскопічної програми “ЄВРОДАК” начебто все логічно, але … “я не впевнений, що ця ідея відповідає дотриманню прав людини, правам людей на вільне пересування по території ЄС. Тяжко уявити в аеропортах черги людей, поділених на тих, кому потрібно надавати відбитки, а кому ні”.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG