Доступність посилання

ТОП новини

Киргизстан готується до референдуму про конституційні зміни


Киргизстан готується до референдуму про конституційні зміни

Прага, 15 січня 2003 – 2 лютого у Киргизстані відбудеться загальнонаціональний референдум щодо змін у Конституції. Йому передували тривалі дебати довкола поділу влади між президентом, парламентом і урядом. Цим референдумом киргизький президент сподівається заспокоїти своїх критиків. Так само як і запропонована президентом Кучмою політична реформа в Україні розширює відповідальність парламенту, зміни до киргизької Конституції передбачають більше влади парламенту і місцевих органів. Але не так просто киргизький лідер готовий позбутися влади.

Тактичною поступкою опозиції називають оглядачі пропозиції президента Киргизстану, якого політичні суперники закликають піти у відставку. Після березневих протестів опозиції влітку минулого року Аскар Акаєв підписав указ про створення конституційної комісії на чолі з собою, яка підготує конституційну реформу, суть якої у переданні частини президентських повноважень парламенту і заміні двопалатного парламенту на однопалатний у 2005 році, якраз коли збігає його президентський термін. "Я вірю, що сьогодні ми матимемо конституцію, що відповідатиме вимогам постперехідного періоду і яка гармонізує відносини між різними гілками влади, між владою і людьми та громадянським суспільством", – сказав Акаєв.

Усе виглядає дуже демократично, але чомусь опозиція хвилюється. Погляньмо, на які ж запитання відповідатимуть громадяни Киргизстану на референдумі. Їх буде 2: перше, чи слід ухвалювати закон про зміни до Конституції; і друге, чи слід Аскарові Акаєву залишатися президентом до кінця 2005 року, щоби запровадити ці конституційні зміни. Як бачимо, про суть змін ані слова.

В інтерв’ю Радіо Свобода один із опозиційних лідерів Киргизстану, депутат Ішенбай Кадирбеков повідомив, що за текст бюлетеня президента розкритикували навіть його політичні прихильники. "Майже всі члени Конституційної Ради висловилися проти тексту".

І ще один момент. Минулої п’ятниці 11 опозиційних членів Конституційної Ради звернулися до Акаєва з відкритим листом, у якому вони звинуватили його в порушенні Конституції. Зокрема у тому, що він скликає референдум перед тим, як парламент узагалі ухвалить закон про референдуми.

Аскар Акаєв стоїть на чолі Киргизстану вже майже 13 років, його обирали вже 4 рази. Основний закон країни забороняв більше від двох термінів президентства, але у 1993 році ухвалили новий, а через 5 років Конституційний суд дозволив Акаєву балотуватися ще раз, уже за новою Конституцію. Опозиція сподівалася, що це востаннє. Але, оглядачі припускають, що з ухваленням іще однієї Конституції або поправок до неї в Акаєва виникне знову можливість обиратися ще 2 рази. Сам президент заявив, що не робитиме цього, але не виключено, що цього може "захотіти народ".

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG