Доступність посилання

ТОП новини

Сьогодні в Чеській Республіці відбулись вибори президента, та ніхто з чотирьох кандидатів на цю посаду не набрав потрібної кількості голосів


Сьогодні в Чеській Республіці відбулись вибори президента, та ніхто з чотирьох кандидатів на цю посаду не набрав потрібної кількості голосів

Прага, 15 січня 2003 – Ім’я – це знак. Відоме латинське прислів’я останніми днями повторювали чехи часто, поглядаючи на празький Град – резиденцію чеських президентів. Там понад 12 років урядував Вацлав Гавел – відомий захисник прав людини, в минулому дисидент, політик найвищої людської й громадянської проби.

Ім’я «Гавел», як чарівний ключ, відкривало для багатьох людей Чехію, стало знаком свободи у світі. Навіть Гавелів найбільший суперник у політиці, екс-прем’єр Вацлав Клаус, був змушений сьогодні констатувати: «Президент за кордоном мав би бути відомий, заслуговувати на довір’я і повагу. В цьому відношенні позиція нинішнього президента настільки виняткова, що її ледь чи вдасться комусь повторити».

Події, що відбулись сьогодні, підтвердили справедливість цих слів. Авторитету жодного із 4 кандидатів на президента не вистачило, щоб зібрати більшість голосів. Тобто в першому таємному голосуванні членів обох палат чеського Парламенту переможців не було.

У першому колі, як і передбачалось, відпав кандидат від компартії Чехії Мірослав Кршіженецкі та Ярослав Буреш, якого висунули соціальні демократи. Двоє інших – Вацлав Клаус, кандидат від правої Громадянсько-демократичної партії, та християнський демократ Петр Пітгарт – здобули найбільше голосів і пройшли до другого кола. Але і там їм не вдалось здобути потрібної більшості голосів. А це знак того, що присутні в залі депутати і сенатори не мають серед кандидатів на президентську посаду свого однозначного фаворита. Одних стримує євроскептицизм і певна незговірливість Вацлава Клауса, інших зупинив факт, що кандидат від християнських демократів Петр Пітгарт проводив передвиборчі переговори з фракцією компартії.

Як передбачає чеська конституція, нині відбулось і третє коло голосування у виборах президента. І ньому члени чеського парламенту президента не обрали.

Хто ж стане 10-м президентом Чехії, якщо рахувати від Томаша Масарика – засновника і першого президента Чехо-Словаччини? Своїм прогнозом поділився політоглядач Радіо Свобода Ян Юн:

«Я від самого початку передбачав, що сьогодні не вдасться обрати президента. Чеська політична сцена розділена, вона неодностайна. Передусім розділеною є владна соціальна демократія. Не виключаю, що дехто з її членів може голосувати і за Вацлава Клауса. Тому сказати сьогодні, хто з двох кандидатів, що дістались до третього кола, міг би бути кращим, кориснішим для чехів президентом – дуже складно. Тяжко взагалі знайти когось, хто міг би дорівнятись до Вацлава Гавела. На мій погляд, існує певний шанс на те, що християнські демократи зуміють домовитись із владною соціально-демократичною партією, так само як самим соціальним демократам, мабуть, вдасться знайти спільну мову між собою і бажання перегрупуватись, відступити зі своїх попередніх позицій чи змінити їх».

Згідно з конституцією протягом 30 днів відбудуться нові вибори за таким самим сценарієм. Повноваження Вацлава Гавела як президента закінчуються 2 лютого цього року. В разі, якщо президент не буде обраний, його обов’язки розділять між собою голова парламенту та прем’єр уряду Чехії.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG