Доступність посилання

ТОП новини

Знову про усунення з посади міського голови Бахчисарая Віталія Курбатова


Знову про усунення з посади міського голови Бахчисарая Віталія Курбатова

Симферополь, 15 січня 2003 – Ми знову повертаємося до ситуації, що виникла в колишній столиці Криму – Бахчисараї. Минулої п’ятниці депутати Бахчисарайської міськради усунули з посади міського голову Віталія Курбатова. Його звинуватили у фальшуванні документів, а також у розбурхуванні міжетнічних і міжконфесійних суперечностей. У вівторок на позачерговій сесії бахчисарайські депутати ще раз підтвердили своє рішення і призначили нові вибори міського голови.

Згідно з рішенням позачергової сесії Бахчисарайської міськради, нові вибори міського голови відбудуться 20 квітня. На період до обрання бахчисарайського мера його обов’язки виконуватиме Світлана Біликова, яку депутати також затвердили новим секретарем міськради.

Проте всі рішення щодо пана Курбатова уже в понеділок були поставлені під сумнів місцевим судом. Його голова Василь Кошелев після того, як Віталій Курбатов оскаржив рішення міськради, на період розгляду справи призупинив його дію.

Водночас на захист усунутого міського голови Бахчисараю виступили низка кримських та всеукраїнських проросійських організацій. Зокрема, у заяві “Русского блока України” мовиться, що події у Бахчисараї “стали результатом змови кримськотатарських екстремістів із симферопольськими властями”. Підтримали пана Курбатова і місцеві соціал-демократи (об’єднані).

Тим часом ініціатори усунення мера з посади кажуть, що хоч Віталій Курбатов періодично й розбурхував міжетнічні і міжконфесійні суперечності, намагався грати на антитатарських настроях, насправді депутати його усунули за зловживання владою і порушення регламенту міської Ради. Каже бахчисарайський депутат Вадим Марченко: “Деякі сили намагаються розпалити міжнаціональну ворожнечу, надати цим подіям політичне забарвлення, якесь антиросійське спрямування, але це повна дурниця. Я можу стверджувати, що насправді з боку мера спостерігалося беззаконня. Тут жодної політики немає”, – сказав депутат Бахчисарайської міськради.

Водночас виконувач обов’язків міського голови Світлана Біликова заявила, що вона контролює ситуацію в міській раді і не допустить анархії в місті. У вівторок депутати призначили нарешті членів міськвиконкому, оскільки виконавчий орган місцевого самоврядування досі не був сформований.

Редактор бахчисарайської газети “Думка” Андрій Щекун, коментуючи на прохання Радіо Свобода ситуацію у цьому важливому кримському місті, сказав, що відставка пана Курбатова, якого на виборах підтримував “Русскій блок”, очікувалася давно. Оскільки своїй перемозі він має завдячувати розколові впливового в реґіоні блоку “Наша Україна”.

Під час минулорічних виборів обидва місцеві Рухи і ПРП підтримали висуванця “Єди” Федора Максимова, в той час як реґіональний Меджліс висунув свого голову Рустема Чийгоза. Переміг Віталій Курбатов.

Тепер у Криму спостерігається унікальна ситуація, коли, на відміну від Києва, більшість політичних сил, які входили у блоки “За ЄдУ” і “Наша Україна”, сформували політичний альянс. У Бахчисараї вони домагаються реваншу, вважає Андрій Щекун.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG