Доступність посилання

ТОП новини

Юридична консультація на «Свободі»


Юридична консультація на «Свободі»

Київ, 15 січня 2003 – У сьогоднішньому випуску юридичної консультації відповімо на запитання нашого слухача зі Львова:

Слухач зі Львова

Моя дружина поїхала за кордон в Італію, там вийшла заміж, тут на утриманні в мене троє дітей. Чи я можу їй оформити аліменти на дітей, щоб дружина сплачувала? Це перше питання. І друге – банк у Львові видає кредити Євросоюзу, але відсотки досить завищені, порівняно з тим, що Євросоюз рекламував, і тим, що банк пропонує – велика різниця. Я би хотів знати, на яких умовах можна конкретно отримати кредит Євросоюзу?

Володимир Ляшко

Ось роз’яснення нашого юридичного консультанта Валентини Позинич.

Валентина Позинич

Сімейним кодексом України, який набрав чинності з 1 січня 2003 року, передбачено, що способи виконання батьками обов’язку утримувати дитину визначаються за домовленістю між батьками. У разі, коли один із батьків ухиляється від обов’язку утримання дитини, звичайно, можуть бути стягнуті аліменти на утримання дитини, які присуджуються у частці від прибутку батька чи матері, або у твердій грошовій сумі. Але у Вашій ситуації, на жаль, реалізувати це право майже не можливо. Стаття 181 Сімейного кодексу передбачає, що у разі виїзду одного з батьків за кордон на постійне проживання у державу, з якою Україна не має Договору про надання правової допомоги, аліменти стягуються в порядку, який встановлюється Кабінетом міністрів. А цей порядок передбачає, що стягнення аліментів провадиться до виїзду батька чи матері дитини за кордон. У Вашій ситуації, очевидно, не було підстав говорити про стягнення аліментів до виїзду дружини за кордон. Що стосується можливості звернення зараз до суду для вирішення питання про стягнення аліментів, то така можливість практично відсутня, тому що Україна не має договору з Італією про надання взаємної правової допомоги, а отже, якщо навіть Ви звернетесь до суду і суд винесе рішення про присудження аліментів на утримання дітей з Вашої дружини, то виконати це рішення в Італії буде неможливо, оскільки немає такого договору. Отже, залишається Вам тільки переговорити з дружиною, домовитись на тому, щоб вона добровільно сплачувала аліменти на утримання дітей.

Володимир Ляшко

Взагалі за доброї волі такі питання вирішуються так, – продовжує юрисконсульт:

Валентина Позинич

До виїзду за кордон вона одразу б повинна сплатити або ці аліменти, або залишити майно якесь, яке може бути повернуто на сплату аліментів, тобто вона ще ДО виїзду за кордон має виконати зобов’язання по сплаті аліментів на утримання дітей.

Володимир Ляшко

Тепер щодо другого запитання нашого слухача.

Валентина Позинич

Гарантійна угода між Україною і Європейським банком реконструкції і розвитку була укладена ще 1994 року, і за цією угодою гарантом на погашення цього кредиту, який отримує Україна, є Україна в особі міністерства фінансів. Що стосується процентних ставок за розмір кредиту, то взагалі треба знати, що банківську політику в Україні здійснює Національний банк України, який визначає основні напрямки, в тому числі і щодо процентних ставок. Але саму ставку визначає той банк, який надає кредит. Ось цією гарантійною угодою передбачено право переуступки кредиту. Національний банк може переуступити на отриманий кредит іншим банківським установам, і закон про банки і банківську діяльність передбачає, що банк не може встановлювати процентну ставку нижчу від тієї, за якою він сам отримує кредит. Щодо конкретних розмірів процентних ставок, якщо у вас є сумніви, то ви можете звернутися до НБУ, але єдиної такої процентної ставки за надання кредиту немає. Кожний банк встановлює її самостійно в певних межах.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG