Доступність посилання

ТОП новини

Володимир Беляєв: Лев Міримський не може бути депутатом в Україні, бо є ізраїльським громадянином


Володимир Беляєв: Лев Міримський не може бути депутатом в Україні, бо є ізраїльським громадянином

Симферополь, 16 січня 2003 – Колишній кандидат у депутати кримського парламенту Володимир Беляєв оскаржив у суді факт реєстрації кандидатом народного депутата України Льва Міримського, який переміг у вересні на довиборах до Верховної Ради Криму. Пан Бєляєв стверджує, що Лев Міримський не може бути депутатом в Україні, бо є ізраїльським громадянином.

Як повідомили у Виборчій комісії АРК, 14 січня суд Центрального району Симферополя взяв до розгляду скаргу Володимира Беляєва, який вказує, що під час реєстрації кандидатом у депутати Верховної Ради Криму Лев Міримський приховав той факт, що він є громадянином Ізраїлю. Тим самим, як уважає Володимир Беляєв, пан Міримський порушив чинне законодавство, згідно з яким до кримського парламенту можуть балотуватися лише громадяни України. У своїй скарзі пан Бєляєв, який на довиборах 22 вересня минулого року посів 2-е місце, просить суд відновити процесуальні терміни на оскарження рішення окружної виборчої комісії, визнати незаконною постанову про реєстрацію Льва Міримського кандидатом у депутати і зобов’язати окружком скасувати це рішення.

На довиборах впливовий кримський політик і підприємець Лев Міримський набрав утричі більше голосів, ніж Володимир Бєляєв, однак досі не отримав мандату кримського депутата, оскільки не склав повноважень народного депутата України. В українському парламенті пан Міримський входить до пропрезидентської більшості, однак в Криму пропрезидентські сили розкололися. Нардеп спробував створити у Верховній Раді Криму фракцію, опозиційну до уряду Сергія Куницина, що переросло у тривале політичне протистояння на сторінках місцевої преси.

Незадовго до Нового року віце-спікер кримського парламенту, представник Партії регіонів Василь Кисельов оприлюднив інформацію про ізраїльське громадянство Льва Міримського. Згодом народний депутат України від опозиції Григорій Омельченко зробив відповідний запит до правоохоронних органів і днями його підтримала Верховна Рада України. Пан Кисельов надав журналістам оригінали документів Міністерства внутрішніх справ Ізраїлю, перекладених українською мовою Генеральним косульством України в Тель-Авіві, які підтверджують ізраїльське громадянство Льва Міримського. Останній категорично спростовує такі твердження і каже, що насправді переклад неточний.

Поки що дата розгляду позову Володимира Беляєва не призначена, однак, якщо суд визнає документи, надані Василем Кисельовим, справжніми і правоустановчими, то постане питання і про законність обрання Льва Міримського народним депутатом України.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG