Доступність посилання

ТОП новини

Балканський ультранаціоналізм: проблема чи фольклор?


Балканський ультранаціоналізм: проблема чи фольклор?

Белґрад, 16 сiчня 2003 – Спорт уже давно став полiтикою, а трiумфи спортсменiв проголошують державними й нацiональними успiхами. Видатнi спортсмени стають iдолами молодi. А хто є iдолами спортсменiв? Таке запитання ставлять оглядачi у Хорватiї й Сербiї пiсля скандальних виступiв окремих слаломiстiв i тенiсистiв.

Хорватський слаломiст Iвiца Костелич пiсля однiєї перемоги заявив, що перед стартом почував себе “так само, як почував себе нiмецький солдат 22 червня 1941 року”. Подаючи цю його заяву, журналiсти нагадали, що молодий чемпiон торiк сказав, що “нацизм був здоровою системою, в якiй амбiцiйнi люди були в змозi дiйти мети”. Костелич навiть вдався до порiвнання Гiтлера й Сталiна. На його думку, Гiтлер був гуманнiшим, оскiльки вбивав лише своїх ворогiв, а Сталiн вбивав навмання. Так ось мiркує молода людина, трiумфам котрої радiють сотнi тисяч землякiв.

Минулої осенi подiбне сталося у Сербiї. Краща тенiсистка Єлена Докич перед виборами пiдтримала лiдера ультранацiоналiстiв Воїслава Шешеля. Вона назвала Шешеля “останньою надiєю сербського народу” й ствердила, що буде приємно почуватися у Сербiї щойно тодi, коли вiн стане президентом. Слiд сказати, що бiльшiсть сербських масмедiа вiд того часу розпочала “тихий бойкот” Єлени Докич. Засоби масової iнформацiї повiдомляють про її результати, але немає обсяжних матерiалiв та великих iнтерв’ю з нею.

Коментатори зазначають, що Костелич i Докич перебувають пiд впливом своїх батькiв. Батько Костелича захоплюється вiйнами й великими вождями. У зв’язку з заявами свого сина вiн каже: “Будемо старатися не говорити все, що маємо на думцi”. Отож, вiн не зрiкається своїх расистських поглядiв. Щодо батька Єлени Докич, сербськi журналiсти уникають його через те, що вiн, кажуть, часто припадає до чарки, й тодi краще з ним не контактувати. Та ще одне: батьки Костелич i Докич виховували своїх дiтей в суворому режимi, в якому все було пiдпорядковане лише однiй метi: перемагати за всяку цiну. Їхнi дiти зростали без освiти й без спiлкування з ровесниками. Такi дiти, нинi вже дорослi люди, стають iдолами молодi.

Костелич i Докич не є винятками. Пiд час недавнього матчу сербської й хорватської команд iз баскетболу кiлька тисяч уболiвальникiв у Белґрадi вигукувало: “Вбий хорвата!” А на концертi хорватської естрадної зiрки, ультранацiоналiста Томпсона, було поставлено й транспарант, на якому було написано: “Сербiв – у концтабори!”

Такi явища хвилюють лише окремих коментаторiв. Бiльшiсть уважає, що це – типовий балканський фольклор.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG