Доступність посилання

ТОП новини

Вибори президента Чехії закінчилися безрезультатно


Вибори президента Чехії закінчилися безрезультатно

Прага, 16 січня 2003 – Безрезультатно закінчились учора вибори президента Чеської Республіки. У трьох колах таємного голосування членів обох палат чеського парламенту жоден із 4 кандидатів на посаду президента не здобув потрібної кількості голосів. Більше про причини такої ситуації – політичний оглядач празької газети «Право» Петр Угл.

П. Угл: Чеська Республіка не має президентської системи. За нашою традицією чехи бачать у президентові свого монарха. Після відходу Вацлава Гавела вони не можуть домовитись, хто ж буде для них найкращим королем. А тому що в нас плюралізм, кожна з партій намагається проштовхнути свою людину. Та з’ясувалось, що партії між собою не домовились.

О. Пеленська: Чи можна погодитися з думкою, що результати вчорашніх виборів були наперед визначені?

П. Угл: Ні, визначені не були. Нічого вирішено не було. Вчорашній день не можна назвати ні пробою, ні екзаменом. Вся біда в тому, що наші політики прагнуть, щоб президент був партійним. Це помилка. Президент повинен бути позапартійним. Він повинен бути урядовцем, а не монархом. Наші члени парламенту повинні зійти з небес на землю, подивитись, що написано в Конституції. А там написано, що чеський президент не має майже жодних повноважень.

О. Пеленська: Які ваші прогнози, чи буде обраний президент в наступних виборах, які відбудуться ближчими тижнями, і хто, на вашу думку, це буде?

П. Угл: Гадаю, що другий тур виборів, якщо до нього піде екс-прем’єр Мілош Земан, знову провалиться. Два колишні прем’єри – Вацлав Клаус та Мілош Земан – виступлять один проти одного, але ніхто з них вибори, на мою думку, не виграє. Якщо партії домовляться про якогось позапартійного кандидата, тоді, можливо, буде і третій тур виборів. Але швидше за все вони домовляться про зміни в Конституції, яка б дозволили проводити прямі вибори президента. Потім потрібно буде схвалити відповідний закон. Так що вже восени можна було б проводити прямі президентські вибори. До того часу Чеська Республіка могла б бути без президента.

О. Пеленська: Повноваження президента Вацлава Гавела закінчуються 2 лютого цього року. Відтоді й до обрання нового президента його обов’язки, відповідно до Конституції, тимчасово поділять між собою голова нижньої палати Парламенту і прем’єр чеського уряду.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG