Доступність посилання

ТОП новини

Чи навчатиме Лівія весь світ захищати права людини?


Чи навчатиме Лівія весь світ захищати права людини?

Прага, 20 січня 2003 – У понеділок представники ООН розпочали в Женеві переговори у справі номінації Лівії на наступний термін головування в Комісії ООН із питань прав людини. Міжнародні правозахисні організації і політичні лідери виступили поти кандидатури Лівії, яку висунула Африканська регіональна група при ООН.

Днями ми вже повідомляли про дискусії, які розгорілися навколо можливого головування в Комісії ООН з питань прав людини саме Лівії, деспотичний режим якої відомий своєю антизахідною позицією і масовими порушеннями прав людини, зокрема браком свободи слова і тортурами у в’язницях. Міжнародна правозахисна організація «Г’юмен райтс воч» наводить цілу низку порушень режимом лівійського керівника Каддафі людських, політичних та економічних прав громадян, закликаючи не допустити до призначення Лівії на посаду, яка зведе нанівець значення і впливи Комісії ООН з питань прав людини.

Із початком наради в Женеві у цій справі Сполучені Штати закликали відмовитися від дотеперішньої традиційної процедури призначення головуючої країни у Комісії ООН із питань прав людини на рекомендацію тієї чи іншої регіональної групи і відтепер установити пряме голосування. Досі голову комісії щороку ротаційно висували кожна з п’яти регіональних груп, і цього року надійшла черга Африканської групи. Більшість політичних режимів Африки, які самі ігнорують права людини у своїх країнах і отримують від лівійського керівника фінансову допомогу, наполягають на призначенні головою комісії на наступний рік саме Лівії.

На думку оглядачів, більшість учасників нинішньої наради в Женеві виступлять проти кандидатури Африканської регіональної групи і, як видно з усього, підтримають пропозицію США відтепер обирати голову Комісії ООН з питань прав людини прямим голосуванням. Цей шлях міг би в майбутньому запобігти повторенню подібних ситуацій.

Інша проблема, яка, на думку оглядачів, щораз більшою мірою стає на перешкоді діяльності згаданої комісії ООН – це зусилля країн третього світу, серед яких чимало диктаторських режимів, домогтися членства в комісії і в низці інших структур Організації Об’єднаних Націй із метою блокувати критику на свою адресу. Деякі оглядачі передбачають, що нинішні дискусії започаткують конкретні заходи проти дотеперішніх зусиль згаданих режимів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG