Доступність посилання

ТОП новини

Протести проти війни в Іраку. ООН – Лівія


Протести проти війни в Іраку. ООН – Лівія

Прага, 20 січня 2003 – Західна преса широко відгукується на протести проти воєнної акції в Іраку, які минулих вихідних пройшли в численних столицях і великих містах світу. Деякі оглядачі коментують також кандидатуру Лівії на посаду голови Комісії ООН із питань прав людини. Із цією пропозицією виступила Африканська регіональна група при ООН.

Коментуючи протести проти війни в Іраку, газета «Нью-Йорк таймз» у редакційній статті порушує, зокрема, масові демонстрації у Сполучених Штатах. Газета підкреслює, що учасники протестів становлять значну частину американського суспільства, яка залишилася не переконаною в загрозі з боку Іраку.

Якщо такі протести продовжуватимуться і набиратимуть на силі, веде далі газета, то адміністрація Буша мала би розцінити це як ознаку того, що велика кількість американців більше не почуває себе зобов’язаною підтримувати воєнні плани адміністрації після терористичних актів у США 11 вересня минулого року.

Тим часом інша американська газета «Лос-Анджелес таймз» коментує нинішню нараду в Женеві членів комісії ООН із питань прав людини у справі головування наступного року в цій правозахисній структурі ООН Лівії, знаної своїми політичними репресіями та іншими порушеннями прав людини. Ця пропозиція, на думку газети, звучить як жарт, але, на жаль, це правда.

Можливо, припускає газета, що ця функція допомогла б поліпшити стан прав людини в Лівії, проте на майбутнє, на думку газети, за основу призначення голови комісії слід брати попередню репутацію тієї чи іншої країни в ділянці прав людини.

Газета підкреслює, що порівняно недавно, в середині 1990-х років, ООН сама звинуватила режим лівійського керівника Каддафі за розправи сил безпеки над опозицією. Далі «Лос-Анджелес таймз» підкреслює, що лише два роки тому Шотландський апеляційний суд розглядав справу довічного ув’язнення двох лівійських агентів, звинувачених у підкладенні бомби в американському пасажирському літаку, що 1988 року вибух над шотландським містечком Локербі. Тоді загинули всі 270 людей на борту.

На думку газети, члени Комісії ООН із питань прав людини повинні переглянути дотеперішні принципи обрання головуючих у комісії країн.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG