Доступність посилання

ТОП новини

Третю добу в Чорному морі горить український теплохід “Гесс”


Третю добу в Чорному морі горить український теплохід “Гесс”

Симферополь, 21 січня 2003 – На Чорному морі понад три доби триває чергова драма довкола українського корабля. Біля західного узбережжя Криму догорає теплохід “Гесс” (порт приписки – Севастополь), який ішов за маршрутом Стамбул – Скадовськ. Пожежа на ньому виникла ще минулої суботи.

Це вже другий подібний інцидент біля українських берегів Чорного моря за останні кілька тижнів. Із 10 січня на південь від Криму кораблі та авіація України, Росії і Туреччини вели пошук туніського судна “Аміра-1”, яке подало сигнал “СОС!” і зникло, більше не виходячи на зв’язок. Попри всі зусилля, ні саме судно, ні членів його екіпажу знайти не вдалося. Натомість були виявлені рятувальні кола, буї і плоти з цього плавзасобу. А за тиждень біда спіткала ще одне судно – український вантажо-пасажирський теплохід “Гесс”. Правда, тут історія завершується щасливіше – ніхто з 36 членів екіпажу і пасажирів корабля не загинув, лише три моряки зазнали опіків, а один – переохолодження.

І хоча відповідні державні служби вже двічі рапортували, що пожежу на судні локалізовано і ліквідовано, протипожежна операція триває досі. Зараз “Гесс” відбуксирований до бухти Вузька біля селища Чорноморське, де спеціалізовані судна підприємства “Чорноморнафтогаз” і підрозділи Міністерства з надзвичайних ситуацій гасять окремі ділянки піною. Теплохід мав на своєму борту 250 тон коркового дерева та іншого вантажу, а також 85 тон пального. Саме тому тління в трюмах судна триває і зберігається загроза загоряння пального, яке представники Міністерства з надзвичайних ситуацій відкачувати поки що не ризикують. У Чорноморському також працюють представники Одеської транспортної прокуратури, які розпочали розслідування інциденту, зокрема, того факту, що судно не подало сигналу “СОС!”

Тим часом місцева преса пише, що випадок із теплоходом “Гесс” – майже щасливий виняток у цілій низці трагедій на Чорному морі. До лютого 2001 року, коли в Севастополі був створений Морський рятувальний координаційний центр, допомога тим, хто потрапив тут у біду, надходила зі значним запізненням. Зі створенням Центру становище помітно поліпшилося – однак наприкінці минулого року уряд ухвалив рішення ліквідувати цю структуру. Фахівці стверджують, що це дуже сильно вплине на безпеку судноплавства в українських територіальних водах – як і те, що більша частина навігаційних об’єктів та обладнання на території Криму і далі перебуває в руках Чорноморського флоту Росії.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG