Доступність посилання

ТОП новини

Декларація ООН у справі боротьби з тероризмом


Декларація ООН у справі боротьби з тероризмом

Прага, 21 січня 2003 – Під час понеділкового засідання Рада безпеки ООН одноголосно ухвалила Декларацію з закликом до міжнародної спільноти посилити боротьбу з міжнародним тероризмом. Під час виступу на засіданні Генеральний секретар ООН Кофі Аннан підкреслив, що зростаюча загроза тероризму нині впливає на всі аспекти діяльності ООН – від питань економічного розвитку до дотримання прав людини.

Тероризм в усіх його проявах, мовиться в Декларації Ради безпеки ООН, створює серйозну загрозу мирові і безпеці у світі. Кожен акт терору є злочинний і не має жодного виправдання, незважаючи на мотиви, тому завжди і безапеляційно повинен бути засуджений, особливо терор, спрямований проти цивільного населення.

Автори декларації звертають особливу увагу на небезпеку доступу міжнародних терористичних угруповань до ядерної, хімічної і біологічної зброї. Із цієї причини слід відтяти ці групи від здобування фінансових засобів для їхньої діяльності, зокрема повести боротьбу з організованою злочинністю, виробництвом і контрабандою наркотиків, відмиванням грошей, а також нелегальним продажем зброї.

При цьому учасники засідання, й зокрема Кофі Аннан, не називаючи поіменно жодну з країн, закликали не використовувати кампанію боротьби проти тероризму для виправдання розправ над політичною опозицією всередині цих країн або погроз іншим країнам.

Декларація Ради безпеки закликає, зокрема, країни – члени ООН:

по-перше, негайно розпочати превентивні акції з метою припинити активну чи пасивну підтримку тероризму;

по-друге, ратифікувати угоду ООН з 1999 року у справі боротьби з фінансуванням терористичних груп, особливо мережі Аль-Кайда і споріднених угруповань;

по-третє, притягти до відповідальності тих, хто планує терористичні акти, фінансує їх або надає терористам притулок;

по-четверте, наладнати співпрацю з Радою безпеки у цій ділянці і зобов’язати усі країни – члени ООН представити звіти до 31 березня цього року;

по-п’яте, посилити співпрацю в боротьбі з тероризмом між окремими країнами на двобічній основі.

Учасники понеділкового засідання Ради безпеки ООН зобов’язали Генерального секретаря ООН Кофі Аннана протягом наступних 28 днів підготувати спеціальний звіт, у якому підсумувати усі пропозиції і коментарі від країн – членів Ради безпеки у справі нинішньої декларації.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG