Доступність посилання

ТОП новини

Американський посол iз питань воєнних злочинiв ультимативно попередив, що надання фiнансової допомоги Сербiї обумовлене видачею до кiнця березня трьох колишнiх вiйськових


Американський посол iз питань воєнних злочинiв ультимативно попередив, що надання фiнансової допомоги Сербiї обумовлене видачею до кiнця березня трьох колишнiх вiйськових

Белґрад, 22 сiчня 2003 – Із дводенним вiзитом у Белґрадi перебуває П’єр Рiшар Проспер, американський посол iз питань воєнних злочинiв. Вiн ультимативно попередив, що надання фiнансової допомоги Сербiї обумовлене видачею до кiнця березня трьох колишнiх вiйськових.

Белґрадськi урядовцi не почувалися приємно, слухаючи попередження представника вашинґтонської адмiнiстрацiї. Проспер рiшучо сказав, що справу з екстрадицiєю розшукуваних треба врегулювати “негайно й назавжди”. При цьому Вашинґтон зробив значну поступку: посол Проспер уточнив, що вистачає видати генерала Ратка Младича та офiцерiв, якi керували Гвардiйською бригадою в час захоплення сербськими силами хорватського мiста Вуковара. Командувач бригади Мiле Мркшич здався минулого року. Тим часом досi на волi полковник Милутiн Шлiванчанин та капiтан Мирослав Радич. Мiжнародний трибунал i Сполученi Штати погоджуються, щоби iнших розшукуваних судили у Белґрадi.

Мiнiстр закордонних справ Ґоран Свiланович та мiнiстр економiчних зв’язкiв iз закордоном Ґоран Пiтич уважають, що припинення американської фiнансової допомоги могло б мати важкi наслiдки для Сербiї. Йдеться не лише про 150 мiльйонiв доларiв, – скiльки американцi пообiцяли Сербiї, – а й про безпосереднiй вплив Вашинґтона на мiжнароднi фiнансовi iнституцiї, як-то Мiжнародний валютний фонд й Свiтовий банк.

Пiсля розмов iз прем’єр-мiнiстром Сербiї Зораном Джiнджичем Проспер висловив упевненiсть, що колишнiй командувач боснiйських сербiв Ратко Младич перебуває в Сербiї. Джiнджич у заявi для державного телебачення поставив запитання: чому Захiд, який має кращi технiчнi засоби, не подасть доказiв для своїх тверджень. Не вiдомо, чи сербський прем’єр поставив таке запитання американському пословi та яку вiдповiдь дiстав.

Пан Проспер в одному iнтерв’ю ствердив, що вiн запропонував белґрадським урядовцям урегулювати “важку справу”. Вашинґтон не виступає за запровадження нових санкцiй проти Сербiї, сказав посол i додав, що певнi мiжнароднi чинники пропонують запровадити санкцiї у разi, якщо Белґрад не видасть розшукувану трiйцю.

Щодо можливостi провадити в Белґрадi процеси над звинуваченими в воєнних злочинах, то тут саме в понедiлок розпочали судити групу колишнiх добровольцiв, якi одинадцять рокiв тому викрали й лiквiдували сiмнадцять громадян Сербiї босняцької нацiональностi. На лавi пiдсудних опинилося лише двоє звинувачених. Масмедiа повiдомляють, що iншi члени групи, яких суд нiбито розшукує, перебувають на волi й навiть не ховаються.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG