Доступність посилання

ТОП новини

Про “кримські” рішення Конституційного суду України: Конституцію Кримської автономії визнано «конституційнішою» за Основний Закон Української держави?


Про “кримські” рішення Конституційного суду України: Конституцію Кримської автономії визнано «конституційнішою» за Основний Закон Української держави?

Симферополь, 22 січня 2003 – Сьогодні в Криму святкують. Конституційний суд України в середу оприлюднив своє рішення, яким визнав конституційними положення Основного Закону Автономної Республіки Крим, які регулюють питання території, символів та оподаткування в автономії. Перші особи Криму назвали це рішення “мудрим” і “правовим”, заявивши про торжество закону і здорового глузду.

“Кримське” питання Конституційний суд розглядав протягом кількох місяців за поданням 50 депутатів Верховної Ради України. Ті вважали, що низка положень Конституції Криму суперечить Основному Законові України, зокрема, його положенням про єдність, цілісність і недоторканність території України, і що питання зміни адміністративно-територіальних меж не належить до компетенції Автономної Республіки Крим.

Тим не менш Суд визнав, що положення Конституції Криму про територію АРК, за яким вона визначається в межах, що існували на день набуття чинності закону України про поновлення автономної республіки, – є конституційним, як і положення про право на республіканську символіку – прапор, герб і гімн. Конституційними визнані і статті, згідно з якими до бюджету автономії зараховуються всі податки і збори, які стягуються на території Криму, а також про проведення експериментів у сфері оподаткування.

Спікер парламенту автономії Борис Дейч і кримський прем’єр Сергій Куницин вітали це рішення Конституційного суду. Каже Борис Дейч: “Знаменно те, що сьогодні, в День Соборності України, Конституційний суд ухвалив своє рішення, підтвердивши наші повноваження територіальні, повноваження економічні, повноваження мати свій гімн, герб і прапор. Конституційний суд поставив крапку надовго, підтвердивши, що в Україні є автономія зі своїми конституційними правами, яка є невід’ємною частиною держави Україна”, – сказав кримський спікер.

Тим часом голова кримської організації Українського народного руху Олег Фомушкін назвав рішення Конституційного суду більш політичним, аніж правовим, і висловив побоювання, що воно стимулюватиме сепаратистські настрої в реґіоні. На його думку, про слабку правову аргументацію Суду свідчить хоча б той факт, що він визнав конституційним положення Основного закону автономії про межі АРК станом на початок 1991 року, коли Севастополь теж було включено до складу Кримської АРСР. Зараз же, згідно з чинною Конституцією України, Севастополь є окремою адміністративною одиницею і до складу АРК не належить.

Пан Фомушкін назвав це “правовим нонсенсом”. Оскільки рішення Конституційного суду оскарженню не підлягає, то, виходить, тепер необхідно Основний Закон України привести у відповідність із кримською конституцією, внісши зміни про статус Севастополя й передавши його автономії...

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG