Доступність посилання

ТОП новини

У Вашинґтоні розпочато підготовку до українсько-американського економічного комітету


У Вашинґтоні розпочато підготовку до українсько-американського економічного комітету

Вашинґтон, 23 січня 2003 – У Вашинґтоні розпочато підготовку до українсько-американського економічного комітету. Велика делегація українських урядовці прибуде до американської столиці наступного тижня.

На порядку денному українсько-американського економічного комітету, що проходитиме у Вашинґтоні наступного тижня, найгарячішими стоять питання економічних санкцій проти України, проблема надання фінансової допомоги Україні та скасування поправки Джексона-Веніка. Український урядовий десант у складі 20 осіб, який очолюють два віце-прем’єри Валерій Хорошковський та Микола Азаров і новий голова національного банку України Сергій Тигипко, розраховує на розв’язання цих проблем із американським урядом.

Засідання Українсько-Американського економічного комітету з питань економічного співробітництва відбуватиметься 28-30 січня цього року. Українська делегація протягом двох днів вирішуватиме також питання макроекономічної стабільності, енергетики, двосторонніх торгівельних відносин, малого підприємництва, сільського господарства, інвестиційного клімату. Головуватиме на комітеті з української сторони Валерій Хорошковський.

У Сергія Тигипка заплановані окремі зустрічі з керівництвом міністерства фінансів, МВФ та Світового банку. У той сам час Микола Азаров має намір виступити в Інституті Карнеґі та зустрітись із низкою конґресменів, які належать до групи підтримки України. Колишній головний податківець України має намір побувати також в управлінні фінансової розвідки США.

Проблеми у двосторонніх відносинах, судячи з останніх кроків американської сторони, є дуже серйозними. Слідом за Америкою, дотримуючись рекомендацій ФАТФ, проти України вводять санкції держави, які раніше вважались друзями України. Канада і Велика Британія вже запровадили жорсткий контроль за фінансовими операціями з Україною.

12-14 лютого в Парижі заплановано засідання ФАТФ, де питання боротьби з відмиванням грошей в Україні стоїть одним із головних. Українська делегація у Вашинґтоні намагатиметься переконати американців, що закон «Про боротьбу з відмиванням брудних грошей», урешті прийнятий Верховною Радою, дає підстави до зняття санкцій. Від позиції американської сторони на засіданні ФАТФ залежатиме питання санкцій до України.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG