Доступність посилання

ТОП новини

Реакція у США на запровадження санкцій проти України у зв’язку з відсутністю відповідного законодавства щодо відмивання брудних грошей


Реакція у США на запровадження санкцій проти України у зв’язку з відсутністю відповідного законодавства щодо відмивання брудних грошей

Вашингтон, 23 січня 2003 – Колишній директор відділення у справах України, Росії та євроазійських країн в Раді національної безпеки США Джон Тідстром в інтерв’ю Радіо Свобода наголосив на тому, що українці та й інші європейці повинні зрозуміти: зосередження уваги на фінансових операціях у теперішній глобальній економіці сьогодні тісно пов’язані з побоюваннями, що нелегальні фінансові операції є результатом діяльності організованої злочинності і часто пов’язані з терористичними організаціями. Отож саме в цьому контексті слід розуміти дії міжнародної групи фінансового контролю ФАТФ: “Україна загравала з вирішенням справи щодо фінансових операцій протягом кількох років. Отже, немає нічого нового, чи пак несподіваного, для української влади. Проблемою залишається запровадити в Україні законодавчі акти, які відповідають міжнародним стандартам. Перед Україною простий вибір: або бути частиною глобальної економіки й міжнародного співтовариства, яке бореться з міжнародним тероризмом, або є ще інший вибір – ізоляція України”.

“Йдеться про просте рішення для президента Кучми, прем’єр-міністра й голови Верховної Ради. Відсутність такого рішення дивує не лише представників у Вашинґтоні, теперішнього уряду, а й попередньої адміністрації США, як також є незрозумілою для представників у Брюсселі, Лондоні, Парижі та інших столицях демократичних країн. Для усіх є незрозумілим, чому Україна не бажає приєднатися в таких питаннях до міжнародної спільноти. Українська влада ніколи не вагається просити Міжнародний валютний фонд, Світовий банк та інші фінансові інституції про надання кредитів... проте з іншого боку дуже неохоче погоджується запроваджувати в життя обіцяні реформи й законодавчі акти, необхідні для того, щоб Україна стала частиною сучасного міжнародного співтовариства”.

На думку колишнього представника адміністрації президента Біла Клінтона, українська влада, попри кількарічні попередження й обговорення проблем, чомусь починає розуміти, в чому справа, лише після того, як Україні загрожують штрафні заходи та санкції. Так це було у випадку з піратством інтелектуальної власності, у випадку з проблемою скидання українських товарів на американські ринки за демпінговими, заниженими цінами, і в такій самій ситуації влада України опинилися й тепер щодо справи відмивання брудних грошей. Така поведінка є ганебною, адже шкоди завдається передусім українському виробникові – бізнесові, який має потенціал і можливості розгортати свою діяльність і в рамках міжнародної економіки. Звісно, що посилення контролю за фінансовими операціями ускладнює життя також мафіозним структурам, грабіжникам державного майна та кримінальним організаціям. Українська влада почала ворушитися й робити заходи, щоб якось виправити ситуацію у сфері відмивання брудних грошей, лише після того, як реально почали загрожувати штрафні заходи та санкції з боку міжнародного співтовариства, зауважив Джон Тідстром – колишній співробітник адміністрації США, а сьогодні віцепрезидент впливової нью-йоркської установи Іст-Уест Інститут.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG