Доступність посилання

ТОП новини

Про чергову спробу єднання демократичних сил в Україні


Про чергову спробу єднання демократичних сил в Україні

Київ, 23 січня 2003 – 22 січня в день Незалежності й Соборності України голова Українського народного руху Юрій Костенко та голова Української республіканської партії “Собор” Анатолій Матвієнко підписали звернення до голів усіх національно-демократичних партій України. Як стверджують так звані підписанти документу, минулі парламентські вибори показали, що блок “Наша Україна” і блок Юлії Тимошенко, які в основу своїх програм поклали пріоритети української національної демократії, набрали понад третину голосів. Такий результат дозволяє сподіватися на перемогу узгодженого кандидата від українських патріотів на президентських виборах наступного року. Але, вважають лідери УНР і УРП ”Собор”, це станеться лише тоді, коли українська націонал-демократія зуміє переступити через амбіції лідерів та внутрішні чвари, об’єднатися в єдину згуртовану й потужну команду.

Українські патріоти, як відомо, в День Соборності традиційно оголошують про наміри об’єднатися. Оскільки оголошене рік тому майбутнє об’єднання Народного руху України і Українського народного руху не витримало перевірку часом, УНР знайшов собі іншого партнера. Партія Український народний рух і Українська республіканська партія “Собор” заявили про намір об’єднатися до початку наступних президентських виборів. Про це заявили на прес-конференції лідери УНР Юрій Костенко й УРП ”Собор” Анатолій Матвієнко.

Обидва лідери партій повідомили, що мета їхнього вчинку – спроба зблизити блок партій Віктора Ющенка “Наша Україна” і Блок Юлії Тимошенко з метою висунення єдиного кандидата на президентські вибори.

Природно, у журналістів виникло запитання про єдиного кандидата від усієї так званої опозиційної четвірки, куди, крім “Нашої України” і Блоку Юлії Тимошенко, зараховують соціалістів і комуністів.

Юрій Костенко: «Я не вірю, що четвірка буде здатна висунути одного кандидата, тому що є величезні ідеологічні суперечності, і кандидат у першу чергу буде представляти політичну програму на наступні 5 років своєї діяльності. І поєднати програму з націонал-демократами і з програмою комуністів практично неможливо, бо один президент самостійно нічого не зробить, яким би він ідеальним не був. Для того, щоб президент реалізував свою програму, треба, щоб у Верховній Раді була створена демократична продержавницька більшість, яка буде ухвалювати всі закони, потрібні для того, щоб був уряд, який дбав би не про власну кишеню, а про інтереси української держави, про національні інтереси. А це можна зробити тільки на політичній основі, а не на основі навіть дуже гарної команди, яка зібралася навколо лідера. Біля Кучми зібралася в свій час команда, і що з цієї команди вийшло, і де сьогодні наша держава?»

Дещо по іншому, ніж Юрій Костенко, ситуацію бачить голова УРП “Собор” Анатолій Матвієнко: «Ви подивіться, що твориться. Свідомо розігрується, що Ющенко і Юля мають іти окремо, бо Юля самодостатня. Сьогодні «підігріють» Грача, щоб Грач ішов, і в такий спосіб розмив електорат Симоненка. Не дають можливості об’єднатися національно-демократичним силам. Усе це робиться для того, щоб будь-хто з усієї можливої опозиційної команди вийшов із представником адміністрації нинішнього режиму. А тоді, вже у другому турі, аж до того, що підуть на зняття цього кандидата, і в такий спосіб вирішать проблему нашу з вами й усіх українців. Я вважаю, що перемагати потрібно в першому турі, а щоб перемагати в першому турі, потрібно мати здатність домовитися, тому що нам потрібно вийти на платформу гарантій демократичних виборів. І тому таку домовленість потрібно сьогодні пробувати знаходити й іти на майбутні вибори з єдиним кандидатом, навіть у форматі домовленості четвірки».

Нині єдиного кандидата в президенти, або так званого наступника Леоніда Кучми, не має і влада. І успіх на майбутніх президентських виборах не в останню чергу залежить від того, хто перший – влада чи опозиція – визначиться з омріяною кандидатурою. Адже справжній політик, коли доходить до роздоріжжя, іде по всіх дорогах одразу.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG