Доступність посилання

ТОП новини

Сьогодні відбулася друга спроба виборів президента Чеської Республіки, однак і вона не принесла результату


Сьогодні відбулася друга спроба виборів президента Чеської Республіки, однак і вона не принесла результату

Прага, 24 січня 2003 – Боротьбу за посаду президента вели троє претендентів – екс-прем’єр, кандидат від опозиційної Громадянсько-демократичної партії Вацлав Клаус, фаворит владної партії соціальних демократів, теж колишній прем’єр Мілош Земан і Ярослава Мозерова – кандидат від коаліційної Унії Свободи. У трьох колах таємного голосування членів обох палат чеського парламенту президент обраний знову не був.

Серед політичних аналітиків відчувалась певна розгубленість. І не дивно, тому що сталось цілком непередбачене. Зокрема, в першому колі голосування нищівної й неочікуваної поразки зазнав екс-прем’єр і фаворит владної партії соціальних демократів Мілош Земан. Повернення у великому стилі не відбулось. Земан, який перед виборами не приховував упевненості в перемозі, не попрощавшись, непомітно для всіх залишив залу.

Тим часом уперше за всю чеську історію, якщо не рахувати легендарної героїні княжни Лібуші, кандидатом на найвищу державну посаду стала жінка. Сьогодні члени чеського парламенту мали історичну можливість змінити долю своєї країни. Досвідченому політикові, кандидатові від опозиційної Громадянсько-демократичної партії, екс-прем’єрові Вацлаву Клаусові наважилась протистояти жінка, лікарка, член Сенату – верхньої палати чеського парламенту – Ярослава Мозерова. Іншими словами, двобій двох титанів, як називала чеська преса Вацлава Клауса і Мілоша Земана, не відбувся. В другому і третьому колах зустрілись Вацлав Клаус і Ярослава Мозерова.

У своєму вступному слові 73-річна кандидат на президента Ярослава Мозерова, зокрема, сказала: «Я вірю в порядність і не думаю, що це застаріле чи зношене слово. Я вірю в Господа і прошу його дати мені мудрості, а сили я маю достатньо. Прошу і вас розумно прийняти рішення».

Із закликом підтримати сенаторку Ярославу Мозерову виступає в Чехії низка демократичних організацій. Зокрема, сьогодні перед членами парламенту виступив Мартін Мейстршік – сенатор від правої партії «Дорога змін», відомий у минулому студентський лідер. Він звернувся до Мілоша Земана і Вацлава Клауса відмовитись від політичної боротьби заради правди, відмовитись від політиканства і дати, врешті, дорогу іншим.

Вибори чи точніше – невибори президента показали, що за 10 років чеської демократії все ще триває пошук суспільних ідеалів. Без Вацлава Гавела цей процес буде, мабуть, ще важчим.

Оскільки і в другому турі виборів президент обраний не був, то у відповідності з чеською Конституцією до 30 днів має відбутись третій тур. В іншому разі політичні партії домовляться про внесення змін до конституції. Тоді обирати президента, мабуть, зможуть громадяни Чеської Республіки. Ймовірний термін прямих виборів – осінь цього року. До того часу обов’язки президента розділять між собою прем’єр і голова парламенту Чехії.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG