Доступність посилання

ТОП новини

Чи врятують «живі щити» Ірак?


Чи врятують «живі щити» Ірак?

Прага, 23 січня 2003 – В Іраці на випадок американської воєнної кампанії знову будуть «живі щити». Цього разу захищати Ірак збираються своїми тілами добровольці. Але Сполучені Штати нагадують, що таке використання цивільних осіб є воєнний злочин.

Першу партію «живих щитів» відправляє цими вихідними з Лондона до Багдада колишній американський морський піхотинець, учасник війни в Перській затоці Кенет Николз О’Кіф. Цього обтатуйованого мешканця Нідерландів, який на знак протесту проти зовнішньої політики США відмовився від американського громадянства, британський щоденник Файнаншл Таймз називає «зразком праведного гніву». «Можливість того, що разом із ірацькими в повітря полетять і шматки білих, західних тіл, має змусити їх знову замислитися над цією імперіялістичною нафтовою війною», – цитує слова Кена О’Кіфа агентство Ройтерз.

Днями перша партія з півсотні добровольців із низки західних країн прийшла до резиденції британського прем’єр-міністра Тоні Блера, щоби передати йому копії своїх паспортів і переліки, хто який ірацький об’єкт прикриватиме від можливих бомбардувань власним білим західним тілом. Якщо таких буде достатньо, американські й британські політики не захочуть кидати бомби, вважає О’Кіф. Його мета – зібрати 10 тисяч добровольців. По візу до ірацького посольства в Лондоні звернулася станом на середину тижня 61 особа...

Але вони не єдині. Ще півтора десятка активістів із різних країн збираються вирушити до Іраку з Франції – як каже Жіль Мюньє, голова Асоціяції французько-ірацької дружби в місті Рен, агентству Франс Прес, «для того, щоб кинути виклик Сполученим Штатам, щоб вони своїм бомбардуванням таки вбили і європейців, і самих американців».

Соліднішу підтримку – в сотню осіб – готові надати румунські товариші. Представники невеликої Румунської робітничої партії, продовжувачки вчення Ніколає Чаушеску, збираються вирушати наступного місяця на підтримку ірацької «загальнонародної справи».

Будуть, звісно, й інші бажаючі, яких підбиватимуть по дорозі вже згадані прихильники Іраку й супротивники США, що діставатимуться до Багдада автобусами крізь усю Європу. Буде, як уважають, і чимало громадян мусульманських країн – у першу чергу Йорданії, де місцеві ліві партії поставили собі за мету підняти сто тисяч «живих щитів».

Для планувальників можливої воєнної операції в Іраці такі наміри – не новина. Іще в часи війни в Перській затоці 1991 року Ірак прикривав свої вразливі військові об’єкти живими людьми –змушеними до цього іноземцями. Добровольці поїхали до Іраку 1998 року, коли цю країну за вигнання міжнародних зброєвих інспекторів узялися бомбардувати США з Великою Британією. Але й тоді це не вирішило для Іраку проблему в принципі, не відвернуло бомбардувань, хоча західні союзники й знали про «живі щити».

Не відверне, схоже, й цього разу. Принаймні Сполучені Штати ще минулого тижня попередили Ірак: саме використання людей як живих щитів становитиме воєнний злочин. Голова Об’єднаного комітету начальників штабів американського війська генерал Ричард Маєрз назвав готовність Іраку прийняти таких добровольців «свідомим рекрутуванням невинних цивільних осіб із метою поставити їх під удар у разі конфлікту». Маєрз наголосив, що за Міжнародними правилами ведення збройних конфліктів використовувати неучасників бойових дій для прикриття можливих цілей є незаконно; якщо ж унаслідок таких дій настане смерть чи серйозна травма неучасника бойових дій, то відповідальні за розміщення невинних цивільних осіб як живих щитів будуть винні в грубому порушенні Женевських конвенцій.

Із тим, що з погляду Заходу «живі щити» лише додадуть звинувачень на адресу ірацького керівництва, згоден і Джон Никол – у 1991-му його, тоді льотчика британських військово-повітряних сил, збитого над Іраком, возили по різних можливих цілях у цій країні, й йому траплялося переживати обстріли союзників зовсім поруч. «Сумніваюся, що це могло б відвернути якийсь напад, – каже Николз, нині журналіст і військовий аналітик, для агентства Ройтерз. – Я просто вражений, – веде він далі, – що знаходяться люди, ладні самі себе поставити в таке становище».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG