Доступність посилання

ТОП новини

Америка і ЄС не брат і сестра, а далекі родичі


Америка і ЄС не брат і сестра, а далекі родичі

Брюссель, 27 січня 2003 – 27 січня в Брюсселі відбулась сесія Ради міністрів ЄС, яка виключно присвячувалась питанням зовнішньої політики Європейського Союзу. Серед країн та регіонів , яким міністри закордонних справ країн Євросоюзу присвятили найбільше уваги, були Західні Балкани, Північна Корея, а в першу чергу Ірак.

На заклики держсекретаря США Коліна Пауела до ЄС виявити солідарність із Америкою щодо Іраку верховний представник Євросоюзу у справах зовнішньої політики та оборони Хав’єр Солана заявив, що ЄС і США не брати, а кузини. Що криється за цією дипломатичною словесною еквілібристикою?

Сам Хав’єр Солана прокоментував свої слова таким чином, що початок війни означатиме провал дипломатії у врегулюванні іракської кризи. Якщо розпочинати війну, зауважив Солана, то лише за умов ухвали Ради Безпеки ООН, а не самостійного рішення Вашинґтона. Хав’єр Солана також відкинув аргументи президента США Джорджа Буша про те, що відмова Саддама Хусейна співпрацювати з інспекторами Організації Об’єднаних Націй є свого роду відмовою виконувати резолюцію ООН № 1441, а це дає право розпочинати супроти Іраку бойові дії. Солана натомість заявив, що військовим інспекторам Організації Об’єднаних Націй слід надати необхідний додатковий час і додаткові фонди, а часткове ухилення Саддама Хусейна від повної співпраці з міжнародними інспекторами ще не дає права на початок війни. “Я вважаю, що війна можлива, – повторив іще раз верховний представник ЄС у справах безпеки і зовнішньої політики, – лишень тоді, коли таке рішення схвалить ООН. Європейський Союз у першу чергу керується рішеннями Організації Об’єднаних Націй і резолюції Ради Безпеки ООН № 1441”.

Позицію головного доповідача з цього питання підтримали всі без винятку 15 країн – учасниць Європейського Союзу, включаючи традиційного військового союзника США – Великобританію. З цього приводу головуючий на сесії Ради міністрів ЄС, міністр закордонних справ Греції Йоргос Папандреу сказав: “Я думаю , що дуже важливим є те, що ми досягли спільної позиції, чи точніше спільних висновків стосовно Іраку, за що я хотів би подякувати моїм колегам Хав’єрові Солані, а також комісарові Крісові Паттенові”. Далі міністр закордонних справ Греції Йоргос Папандреу повідомив журналістам, що на початку наступного місяця планує відвідати низку мусульманських держав, і, зокрема, побувати в Багдаді, аби провести переговори з Саддамом Хусейном. Мета такого візиту – переконати іракське керівництво в необхідності відкрито співпрацювати з експертами ООН і позбутися зброї масового знищення.

Із такою самою метою керівництво ЄС планує відвідати Північну Корею.

Щодо Балкан, то учасники зустрічі, зокрема, узгодили план передислокації європейських поліційних підрозділів у Македонію, Косово та Боснію-Герцеґовину.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG