Доступність посилання

ТОП новини

ФБР ставить на облік мечеті у США


ФБР ставить на облік мечеті у США

Нью-Йорк, 28 січня 2003 – У Сполучених Штатах Америки Федеральне бюро розслідувань вирішило поставити на облік усі мусульманські мечеті, що викликало протести з боку американців арабського походження та правозахисних громадських організацій.

Це нове рішення пов’язують із посиленням боротьби проти міжнародного тероризму і з вірогідністю війни проти Іраку. Іракський диктатор Саддам Хусейн закликав усіх мусульман виступити проти Америки. Крім того, відомо, що в деяких містах, таких, як Нью-Йорк, Детройт, Філадельфія та інших, мусульманські радикали, назвемо їх так, гуртуються навколо тих мечетей, де мулли та шейхи проповідують джихад, священну війну проти Заходу.

Торік ФБР закликало американців арабського походження допомогти виявляти у своїх громадах осіб із підозрілими зв’язками і провело опитування кількох тисяч молодих мусульман. Мета була з’ясувати їхні настрої та наміри. Особливу увагу звертали на вихідців з Іраку. За підрахунками самих арабів, у Сполучених Штатах є дві тисячі мечетей.

На минулому тижні заступник директора ФБР Уілсон Лоурі доповідав у Конґресі на закритому слуханні, що бюро збирає інформацію про мечеті та мусульман. Ці відомості мають допомогти у розслідуванні терористичних угруповань на території Америки.

Правозахисні організації та американські араби вимагають скасувати нову кампанію федерального бюро розслідувань, звинувачуючи владу у расовому та релігійному профілюванні. Американська спілка захисту громадянських свобод протестує проти, як вона каже, "полювання на відьом".

Але Касандра Чандлер, представниця ФБР, заявила кореспондентові Нью-Йорк Таймз, що облік мечетей та мусульман скерований, із одного боку, на вивчення демографічних тенденцій, а з іншого – на охорону мечетей, які в минулому ставали об’єктами насильства.

Але правди ніде діти – після мусульманських терористичних актів 11 вересня 2001 року в Нью-Йорку та Вашинґтоні, наслідком чого загинуло три тисячі осіб, багато хто з американців із підозрінням дивиться на мінарети.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG