Доступність посилання

ТОП новини

Кабiнет мiнiстрiв сербського прем’єра Зорана Джiнджича говорив про боротьбу проти органiзованої злочинностi


Кабiнет мiнiстрiв сербського прем’єра Зорана Джiнджича говорив про боротьбу проти органiзованої злочинностi

Белград, 29 сiчня 2003 – Кабiнет мiнiстрiв сербського прем’єра Зорана Джiнджича у вiвторок ввечерi вiдзначив другу рiчницю своєї роботи. В ходi зустрiчi членiв уряду з журналiстами з цього приводу мова йшла переважно про боротьбу проти органiзованої злочинностi. Причина в тому, що останнiм часом масмедiа оприлюднили низку суперечливих тверджень колишнiх полiцейських та бiзнесменiв, якi звинувачують однi одних в порушеннi закону.

В кожнiй державi є мафiя. Сербська мафiя має свою державу. Так донедавна говорили у Сербiї. Два роки тому, вступаючи в посаду, Джiнджич та його спiвробiтники пообiцяли, що розпочнуть рiшучу боротьбу проти органiзованої злочинностi. Проте результатiв не було й через це масмедiа й опозицiя не раз стверджували, що окремi урядовцi пов’язанi iз злочинними колами.

Протягом минулих десяти днiв сталися раптовi змiни. Якийсь Любiша Буха, який перебуває за кордоном, звернувся до масмедiа з листом, в якому звинуватив групу бiзнесменiв з передмiстя Белграда в причетностi до низки вбивств. На сторiнках преси розпочалося, так би мовити, цiкаве листування осiб пов’язаних iз численними скандалами. До громадськості звернувся колишнiй командувач так званих “червоних беретів”, пiдроздiлу спецполiцiї, який свого часу сформовано для боротьби проти терористiв, а по сутi – проти полiтичних опонентiв екс-президента Слободана Мiлошевича. Згаданий одного разу зветься Мiлорад Лукович, iншим разом Михайло Улемек, а найчастiше – лише Легiонер. Його й пiсля звiльнення з посади на невiдомому мiсцi захищає група охоронцiв. Вiн розповсюдив свого роду полiтичний памфлет, в якому звеличав полiцiю й так званi патрiотичнi сили, пiддаючи рiзкiй критицi прозахiдну й реформаторську полiтичну елiту.

У вiдповiдь на це, згаданий Буха в новому листi до масмедiа ствердив, що саме спецполiцiя лiквiдувала колишнього президента Сербiї Iвана Стамболича й скоїла замах на опозицiйного лiдера Вука Драшковича.

Прем’єр Зоран Джiнджич у зв’язку iз листуванням у пресi каже, що полiцiї дано розпорядження ретельно перевiрiти усi факти та усi особи. Вiн додає, що не буде амнiстовано нiкого, незважаючи на колишнi заслуги. Мiнiстр внутрiшнiх справ Душан Михайлович закликав усiх, в кого є певнi данi про злочини, звертатися не до масмедiа, а до полiцiї. Михайлович гарантує анонiмнiсть й безпеку усiм свiдкам у разi, якщо їхнi свiдчення допоможуть у боротьбi проти мафiї. Мiнiстр додає, що в полiцiї є безлiч iнформацiй. Бракує лише доказiв.

Один полiцейський експерт попереджає: “Якщо влада не вдарить по злочинцях, то вони вдарять її в голову”. Прем’єр Джiнджич самовпевнено каже, що минули часи, коли пiдроздiл спецполiцiї був спроможний залякати владу. Все ж досi не заарештували нiкого з-помiж тих, що на сторiнках преси обмiнюються важкими звинуваченнями.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG