Доступність посилання

ТОП новини

Громадянин України розпочав голодування в чеському таборі для біженців через незадовільні умови утримання та повільний розгляд справ щодо надання статусу біженця


Громадянин України розпочав голодування в чеському таборі для біженців через незадовільні умови утримання та повільний розгляд справ щодо надання статусу біженця

Прага, 29 січня 2003 – Минулої п’ятниці в таборі для біженців у містечку Костелец над Орліці, що на північному сході Чеської Республіки, розпочав голодування громадянин України. Причина голодування – незадовільні умови утримання та повільний розгляд справ щодо надання статусу біженця.

Як стверджують самі працівники чеського Міністерства внутрішніх справ, табір для біженців, чи, як він тепер офіційно називається, – Центр для перебування іноземців у Костелці над Орліці – був відкритий всього 2 роки тому і розрахований на 300 осіб, тобто не перенаселений, як інші в країні. Вже 6-й день в ньому проводить голодування український громадяни Роман Істомін. До голодування приєднались також двоє вірмен. Як повідомили чеські мас-медіа, голодуючі скаржаться на погані умови утримання і повільне вирішення їхніх справ.

З іншою думкою щодо умов утримання виступає чеське Міністерство внутрішніх справ. Зокрема, керівник прес-служби цього Міністерства Ґабріела Бартікова зазначила для Радіо Свобода: «Претензії голодуючих наше Міністерство цілковито виключає. Центр для перебування іноземців у місті Костелец над Орліці належить до найновіших і найкращих. У таборі є умови для життя, і в нас немає потреби ці умови надалі покращувати. Якщо ж хтось цими умовами не задоволений, ми можемо його перевести в інший табір, або ж хай ця особа шукає житло в приватному секторі».

Відомо, що голодуючі протестують проти дуже довгого вирішування справи про надання статусу біженця. Зокрема, український громадянин в таборі вже понад рік, а один з вірмен – понад 3 роки. Чи можна оскаржувати такий термін ? Ґабріела Бартікова: «Що стосується цієї проблеми, то і Міністерство внутрішніх справ прагне, щоб цей термін скоротити. Але коли йдеться по складні випадки, то ми надаємо перевагу якісній роботі, а це може вести до продовження терміну очікування».

Станом на 1 січня цього року 8,5 тисяч іноземців подало в Чеській Республіці прохання про надання їм статусу біженця. Однією з найбільших груп є громадяни України – 1163 особи. Тривале очікування призводить до стресів, це визнають і самі чехи. Однак, на думку чеського Міністерства внутрішніх справ, троє голодуючих з трьохсот у таборі в Костелці над Орліці – це всього один відсоток, до того ж вірменські громадяни голодування вже припинили.

Мої спроби зв’язатись по телефону з громадянином України були безрезультатними. Чергова в таборі, не пояснюючи причини, сказала, що поговорити з ним не можна. На запитання, як себе почуває голодуючий Роман Істомін і яка його подальша доля, директор чеської Служби центрів для біженців Мілуше Догналова відповіла: «Звичайно, ця людина від самого початку є під наглядом лікаря. Наскільки мені відомо, його стан стабільний. Скільки голодування потриває – не знаю, тому що цей чоловік, як кожна доросла людина, відповідає за свої вчинки сам. Однак я не маю повноважень вам відповісти, коли і як буде його прохання розглянуте».

За останній рік це вже другий випадок голодування серед громадян України, які чекають на вирішення своєї долі в чеських таборах для біженців.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG