Доступність посилання

ТОП новини

Парламентарій Євросоюзу про головування України в СНД


Парламентарій Євросоюзу про головування України в СНД

Прага, 30 січня 2003 року – Головування України в СНД не повинно негайно означати відмови України від європейської інтеграції – таку відповідь українській опозиції дає голова міжпарламентської комісії Україна – ЄС Ян Марінус Вірсма. "Звісно, це можна так розцінювати, але я так не думаю", – каже європейський парламентарій Радіо Свобода. Він додав, що не може коментувати юридичних тонкощів цього питання.

У Києві існує побоювання, що зараз європейські політики зосереджують всю увагу на Іраку і фактично погоджуються з домінуванням Росії в Україні. Як Ви бачите цю ситуацію?

"Я не знаю, чи це реальна загроза. Але Ви маєте рацію, ми справді зараз головним чином обговорюємо іракське питання і як воно впливає на Європейський Союз і на нашу спільну зовнішню політику. Але не від нас залежить, яким шляхом йде Україна. Дотепер влада і політичні партії говорили про те, що Україна хоче стати членом ЄС. Якщо тенденція зміниться, то обговоримо ситуацію, але для цього мають надійти чіткі сигнали з Києва – чи це правда, чи ні. Можливо, ситуація зараз така, що ми зайняті іншими справами, але це не повинно бути алібі для тих в Україні, хто йде проросійським шляхом. Це може статися, але ми на це не можемо впливати, це політична динаміка в самій Україні".

Варто зазначити, що ще в грудні Ян Марінус Вірсма говорив Радіо Свобода, що європейські політики мають пам’ятати про свою відповідальність, коли йдеться про Україну. Тоді він сказав: "Я поділяю побоювання, що коли ми зараз зачинимо двері перед Україною, то це, безперечно, зіграє на руку прихильникам співпраці з Росією, але також зміцнить позиції тих, хто ставиться до демократії несерйозно, бо саме через співпрацю з ЄС можна зміцнити позитивні сили в Україні і сприяти більшій відкритості".

Тепер Європейський Союз готує нову стратегію відносин з Україною. Ян Марінус Вірсма про своє бачення цього документу сьогодні говорить так:

"Ми хочемо, щоб двері для таких держав, як Україна, були відчиненими, але водночас ми будемо висувати суворі вимоги щодо умов вступу. Тому без реальних реформ в Україні будь-які дискусії про її членство в Євросоюзі є передчасними. Перед тим, як ми оголосимо якусь конкретну дату, чи остаточно скажемо "так", Україна має багато що зробити. Це вже вибір української влади, українського народу. Таке поєднання політики відкритих дверей і жорстких умов, можливо, допоможе створити правильну динаміку в таких державах, як Україна чи Молдова. Звісно, ми ще чекаємо на пропозиції, які будуть у доповіді Європейської Комісії, те, що готує пан Солана".

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG