Доступність посилання

ТОП новини

Охолодження економічної кон’юнктури в Німеччині


Охолодження економічної кон’юнктури в Німеччині

Німеччина, 31 січня 2003 – Про охолодження економічної кон’юнктури в Німеччині свідчить нинішній зимовий розпродаж у роздрібній торгівлі. Оскільки впродовж останніх місяців споживачі не поспішали витрачати гроші, склади магазинів виявилися переповнені. Торговельні підприємства тепер намагаються позбутися залежалих товарів, пропонуючи їх за небувало низькими цінам.

Заощадливі німці дочекалися свого часу – чергового зимового розпродажу. Однак цьогорічна акція суттєво відрізняється від попередніх. Крамниці намагаються привернути увагу клієнтів знижками у 80 відсотків. Представник мережі універсальних магазинів “Кауфгоф” Бернд Ройтер з цього приводу каже: “Надзвичайно великі знижки з самого початку розпродажу – такого в Німеччині ще не було. Як правило, раніше ціни знижували поетапно, починаючи, наприклад, з 50 відсотків. Цього ж року товари продаються відразу на 70 – 75 відсотків дешевше”.

Не дивно, що, наприклад, у Франкфурті-на-Майні в перший день розпродажу перед “Кауфгофом” зібралося до 250 осіб, чекаючи на відкриття крамниці. Подібну картину можна було спостерігати і в інших німецьких містах. Причина великих знижок на товари цього року полягає в стриманості споживачів упродовж останніх шести місяців. Через складну економічну ситуацію та ріст безробіття багато хто відчуває себе невпевнено, і тому люди не поспішають витрачати гроші. Унаслідок цього чимало товарів так і залишилися нерозпроданими. Лише запаси теплих вовняних речей помітно скоротилися, завдячуючи незвично холодним дням у грудні. Тепер крамниці змушені сильно знижувати ціни для того, щоб підготувати місце для товарів нового сезону, про що свідчить і постійна реклама на телебаченні та радіо.

Як стверджується в одному рекламному кліпі, за зниженими цінами продається все, навіть, подушки та ковдри для собак. Цілком імовірно, що такий розпродаж у Німеччині є останнім. У прагненні підвищити внутрішній попит в уряді розмірковують про подальшу лібералізацію закону про знижки, що дозволить магазинам впродовж всього року проводити акції зі зниження цін. Раніше така практика в Німеччині була заборонена і суворо переслідувалася законом. Торік торговельний концерн C&A, наприклад, було засуджено до штрафу розміром в один мільйон євро, оскільки він несподівано почав продавати товари за заниженими цінами, пояснивши таку акцію переходом на нову європейську валюту. Щоправда, згодом розмір штрафу було скорочено до 400 тисяч євро. Питання подальшої лібералізації правил, які регламентують продаж товарів за зниженими цінами, німецький бундестаг планує обговорити навесні цього року.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG