Доступність посилання

ТОП новини

РІК РОСІЇ В УКРАЇНІ ВІДКРИВАТИМУТЬ І В ОДЕСІ


РІК РОСІЇ В УКРАЇНІ ВІДКРИВАТИМУТЬ І В ОДЕСІ

Одеса, 31 січня 2003 – Більше 30 заходів буде проведено в Одесі в рамках Року Росії в Україні – про це на прес-конференції заявив начальник Управління зовнішньоекономічних зв’язків Облдержадміністрації Костянтин Ржепішевський. Очікується, що крім економічних будуть реалізовані культурні та освітні проекти. Уже існує домовленість про обмін студентами з університетом Санкт-Петербурга та співпрацю двох провідних вузів холодильної промисловості.

Стурбованість із приводу проведення Року Росії в Україні висловив голова Координаційної ради організації “Українське братство” в Одесі Андрій Юсов.

На прес-конференції в редакції газети “Юг” Андрій Юсов та лідер організації “Громадський виконком” Андрій Іщенко ознайомили регіональних журналістів з відкритим листом представників української інтелігенції з приводу проведення Року Росії в Україні.

Як стало відомо, вже близько двохсот одеситів підписали цей лист, висловивши стурбованість “посиленим прагненням Росії залучити й Україну до вже сформованого союзу з Республікою Білорусь”.

Організації “Українське братство” та “Громадський виконком” запевнили, що будуть “протидіяти проведенню акцій, запланованих із нагоди Року Росії в Україні”.

“Така акція в Україні не потрібна, бо поширювати, приміром, російську мову й культуру немає потреби. Для Одеси цей рік є особливо небезпечний. Українську мову та культуру тут поставлять поза законом, посилиться і вплив Московського Патріархату. Російські бізнесмени частенько почувають себе в Одесі як господарі,” – наголосив Андрій Юсов.

Уже неодноразово політичні партії регіону висловлювали занепокоєння з приводу засилля російського капіталу в Одесі й небезпек, які існують для енергетичної незалежності України. Саме російські екологи свого часу активно протестували проти будівництва нафтотерміналу Південний.

Влада планує презентувати і в Одесі Рік Росії в Україні. 1 лютого вистава “Анна Кареніна” на сцені Російського драматичного театру стане першим із тридцяти запланованих заходів. Однак, на думку фахівців Облдержадміністрації, найважливішою подією стане проведення Другого українсько-російського ділового форуму. В його рамках від 7 до 9 лютого в Одесі відбудеться розширене засідання секції Агропромисловий комплекс. Як повідомив перший заступник губернатора Микола Тендюк, там планується обговорити питання подальшої співпраці ділових кіл двох країн і перспективи збільшення експорту до Росії продукції лікеро-горілчаних, м’ясо-молочних та виноробних підприємств Одеської області.

Минулий рік – Рік України в Росії – мав позитивні результати для Одещини – наголосив далі Микола Тендюк. За 2002 рік підписано кілька контрактів із підприємствами Ростовської області, Санкт-Петербурга та Карелії. Кілька спільних програм уже реалізовується. Приміром, у Підмосков’ї вже здійснюється один із проектів, розроблених одеськими вченими, а в Одесі цього року розпочинають збір автопричепів для російських автомашин.

Капітал Росії був вкладений і у будівництво Тарутинської газової компресорної станції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG