Доступність посилання

ТОП новини

У Криму запроваджені нові місцеві податки в курортній сфері


У Криму запроваджені нові місцеві податки в курортній сфері

Сімферополь, 31 січня 2003 – У Криму запроваджується новий місцевий податок. Цього сезону усі курортники й туристи платитимуть курортний збір – від 5 до 10 гривень. Рішення про це ухвалила колегія Міністерства курортів і туризму Криму. Водночас, у Верховній Раді автономії розглядаються й інші варіанти місцевих податків у курортній сфері.

Цього року Крим отримав додаткові повноваження в економічно-бюджетній сфері, і місцевий уряд намагається скористатися цим повною мірою. А найпривабливішою сферою для прикладення урядових зусиль виглядає курортна. Тут у “тіні”, за оцінками експертів, “крутиться” близько мільярда доларів США. Однак, свій погляд урядовці спрямували не на приватні пансіонати, підпільні ресторани чи неліцензовані казино, а на простого курортника. Міністерство курортів і туризму Криму ухвалило рішення про запровадження на території автономії курортного збору. Його платитимуть усі гості Криму, які прибули на відпочинок більше ніж на 3 доби. Причому, якщо турист подорожуватиме півостровом, то в кожному новому місті йому доведеться платити ще раз.

Начальник Управління курортів Мінтуризму АРК Ганна Гальперіна переконана, що новий місцевий податок має врятувати курортно-рекреаційну сферу півострова, яка в останні роки відчутно занепадає: “Він призначений виключно для благоустрою курорту, паркової зони й пляжів. Тобто, цей збір цільовий, він сприяє розвиткові саме курорту. Його не можна витратити на щось інше. Це збір на благо курорту”.

За її словами, курортний збір не повинен налякати потенційних гостей півострова: “Сума збору, яку ми пропонуємо, цілком прийнятна – від 5 до 10 гривень – залежно від регіону. Що таке сьогодні 5 гривень? Це сума, але, якщо її розкидати на 20 діб перебування, то порахуйте у що вона виливається. Ми вважаємо, що вона підйомна. Ми сподіваємося, що люди нас зрозуміють правильно, адже ця, не дуже обтяжлива сума для кожного, виллється у значні суми для регіону. Можливо, віддаючи ці гроші, кожен розумітиме, що наступного року він побачить новий газон, гарний світильник, облаштований пляж, побачить чистий парк.”

Але, ентузіазм пані Гальперіної у Криму поділяють не всі. Проти запровадження такого курортного збору висловився голова Постійної комісії Верховної Ради Криму з рекреаційного санаторно-курортного комплексу Євген Михайлов. Він вважає, що інформація про цей збір усе-таки може відштовхнути курортників. В інтерв’ю місцевій пресі він заявив, що у Верховній Раді автономії розглядаються й інші варіанти місцевих податків у курортній сфері. Але, як би там не було, в Криму зараз більше говорять про нові податки, аніж про те, як зібрати вже запроваджені з тих суб’єктів підприємництва, які масово під різними “дахами” працюють у курортних регіонах Криму, не сплачуючи до бюджетів жодної копійки.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG