Доступність посилання

ТОП новини

Мiжнародний суд у Гаазi найближчим часом висуне звинувачення проти лiдера сербських ультранацiоналiстiв Воїслава Шешеля


Мiжнародний суд у Гаазi найближчим часом висуне звинувачення проти лiдера сербських ультранацiоналiстiв Воїслава Шешеля

Белград, 3 лютого 2003 – Мiжнародний суд у Гаазi найближчим часом висуне звинувачення проти лiдера сербських ультранацiоналiстiв Воїслава Шешеля. Про це повiдомляють белградськi масмедiа й окремi урядовцi. Гаазький суд досi анi не пiдтвердив анi не спростував повiдомлення.

Шешель їде до Гааги. Про це повiдомляють численнi столичнi масмедiа, посилаючися на достовiрнi джерела. Заступник прем’єр-мiнiстра Сербiї Мiодраґ Iсаков каже, що вiн пiд час перебування на сесiї Парламентської асамблеї Ради Європи у Страсбурзі отримав iнформацiю про те, що в Гаазi уже пiдписано обвинувачувальний акт проти Шешеля. Мiнiстр закордонних справ Ґоран Свiланович каже, що в нього офiцiйної iнформацiї немає.

Лiдер сербських радикалiв протягом вихiдних скликав надзвичайну конференцiю для пресi й ствердив, що до Белграда прибув пiдроздiл британських полiцейських з метою заарештувати його. Операцiя викрадення завершилася невдачею, сказав Шешель, не подаючи жодних доказiв. Посол Великобританiї у Белградi Рiчард Крофорд твердження Шешеля назвав безглуздими й безпiдставними. Мiнiстерство внутрiшнiх справ не має даних нi про спробу викрадення Шешеля, нi про присутнiсть закордонних полiцейських в країнi.

Мас-медіа тим часом повiдомляють, що iм’я лiдера сербських екстремiстiв часто згадували в гаазьких процесах. В актах Трибуналу, якi стосуються iнших звинувачених, Шешеля названо спiввиконавцем злочинiв у Хорватiї, Боснiї i Герцеговинi й Косовi. Добровольцi Сербської радикальної партiї, якi були пiдпорядкованi Генштабу Збройних сил Югославiї, в першiй половинi дев’яностих рокiв проводили етнiчнi чистки несербiв й грабували їхнє майно. В незалежнiй сербськiй пресi досi оприлюднено чимало подробиць про особисту участь Шешеля в окремих операцiях. Державне телебачення протягом вихiдних кiлька разiв показувало знiмки Шешеля у вiйськовiй формi й з автоматом у руках, якi зроблено на територiї сусiднiх країн. Лiдер ультранацiоналiстiв у Парламентi та в численних iнтерв’ю виступав за депортацiю з Сербiї етнiчних хорватiв. Саме його добровольцi в 1995 роцi депортували кiлька тисяч хорватiв з краю Воєводина.

Воїслав Шешель, депутат в парламентах Сербiї i Югославiї, каже, що вiн замовив квиток на лiтак на 24 лютого та що добровiльно поїде до Гааги у разi, якщо дiстане нiдерландську вiзу. Нїхто у Сербiї, включаючи й Шешеля, не буде дивуватися якщо проти нього буде порушено кримiнальну справу. Багато хто дивується, чому цього не зроблено ще тодi, коли вiн був заступником прем’єр-міністра Сербiї й правою рукою Мiлошевича в багатьох операцiях.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG