Доступність посилання

ТОП новини

Причини катастрофи американського космічного корабля «Колумбія»


Причини катастрофи американського космічного корабля «Колумбія»

Прага, 3 лютого 2003 – Урядова комісія США за участю фахівців із космічного агентства НАСА розпочала розслідування причин суботньої катастрофи космічного корабля «Колумбія». Згідно з попередніми припущеннями, причиною трагедії стало пошкодження під час старту термоізоляційної обшивки космічного корабля.

Однією з головних причин катастрофи з огляду на її очевидність фахівці вважають пошкодження термозахисної обшивки у лівій хвостовій частині космічного корабля. Під час старту від корпусу відвалилася ізоляційна плитка. Після закінчення місії й входження «Колумбії» в атмосферу у цій частині ракетоплану різко почала зростати температура, що могло врешті допровадити до вибуху. У зв’язку з цим деякі повідомлення в пресі про трагедію озаглавлені і сформульовані так, неначебто нинішній політ від самого початку був приречений.

У контексті розслідувань причин катастрофи преса наводить численні запитання, які надходять до агентства НАСА електронною поштою й телефоном. Головне із цих запитань – чи можна було організувати рятувальну акцію, коли стало відомо про ризик, пов’язаний із пошкодженням ізоляційної обшивки космічного корабля?

На думку більшості фахівців із агентства НАСА, така космічна акція у героїчному голівудському стилі була би надто небезпечна і марна, тобто просто неможлива. Підготовка іншого космічного корабля, який міг би вийти на орбіту і стикуватися з «Колумбією», щоб забрати на борт сімох космонавтів, тривала би принаймні чотири місяці. Щоправда, на думку деяких фахівців, за надзвичайних умов, такий політ можна було б підготувати протягом тижня. Запаси пального й харчів на «Колумбії» були розраховані до наступної середи. Однак, після численних аналізів ситуації і технічних показників, які безперервно надходили на комп’ютери станцій стеження, фахівці НАСА вирішили, що причин для паніки нема, тобто вони сподівалися на щасливе закінчення польоту.

Серед інших запитань, адресованих агентству НАСА, були серед іншого й такі: чи не могли самі космонавти, вийшовши у відкритий космос, як це траплялося раніше, зокрема, під час польоту «Аполло 13», відремонтувати пошкодження? Виявляється, така можливість виключена з багатьох причин. Програма нинішнього польоту виходу у відкритий космос не передбачала. Крім того космонавти не беруть зі собою жодних запасних частин, тим більше ізоляційних плиток. Як підкреслюють спеціалісти НАСА, під час попередніх виходів у відкритий космос не йшлося про жодні ремонти, а лише відрегулювання антен або відповідного спрямування сонячних батарей у випадку, коли не спрацьовувала автоматика.

Попри згадану причину у нинішньому розслідуванні фахівці не виключають також інших можливостей, які могли спричинитися до загибелі космічного корабля.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG