Доступність посилання

ТОП новини

Загибель «Колумбії»


Загибель «Колумбії»

Прага, 3 лютого 2003 – У центрі уваги західної преси –катастрофа американського космічного корабля «Колумбія». Більшість газет присвячують цій темі редакційні статті з висловами співчуття родинам загиблих і вболівання із приводу трагедії. Проте, як підкреслюють оглядачі, ця трагедія, яка в досліджені космосу є радше зрозуміла, не повинна знеохочувати людей від дальших космічних польотів.

Газета «Уолл Стріт Джорнел» у понеділковій редакційній статті підкреслює, що семеро загиблих космонавтів – високого класу фахівці, зокрема, пілоти, астрономи, науковці, інженери й лікарі – належали до обмеженого числа працівників космічної індустрії і найбільших дослідників наших часів. Їхні дослідження виходили далеко поза космічні, зокрема, під час останнього 16-денного польоту екіпаж провів 90 різних дослідів, які мали відношення до боротьби з раковими захворюваннями, із підвищенням урожайності, із будівництвом конструкцій, які витримували б найтяжчі землетруси, а також із дослідженнями кліматичних і погодних змін на планеті.

При цьому напрошується запитання, пише на закінчення «Уолл Стріт Джорнел», чи згадані дослідження виправдовують очевидний ризик? Можна лише уявити собі деякі з користей від таких досліджень, тому, додає газета, за цими сімома в космос полетять інші, і дальші дослідження триватимуть.

Дослідження космосу британська газета «Індепендент» називає «символом гордості людини» за свої технологічні досягнення. Газета вважає, що нинішня трагедія не зупинить процесу опанування космосу, хоча може дещо загальмувати. Газета наводить при цьому три головні причини, задля яких дослідження триватимуть. Передусім, це військові цілі, комерційні і врешті чисто наукові.

Серед інших відгуків є й такі, як, приміром, у французькій газеті «Ліберасьйон». Коментатор Жан-Мішель Тенар пов’язує катастрофу космічного корабля «Колумбія» із можливою воєнною акцією США в Іраку і підкреслює, що трагедія з ракетопланом може видатися декому поганою ознакою, хоча, як підкреслює автор, раціоналісти таку гіпотезу не приймуть. Далі Тенар підкреслює, що навіть наукові знання, високі технології і досконала підготовка екіпажу не можуть виключити явного ризику. Нинішня трагедія, за словами автора, знову відкриває дебати про безпілотні космічні кораблі із роботами на борту, які виключили б загибель людей. Можливо, цей аргумент, веде далі автор, може звучати добре науково, проте не філософськи. Ідеться тут про велику мрію й бажання дістатися там, де людина ще не побувала. Відвага Колумба, пише на закінчення французький коментатор, допомогла відкрити Америку.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG