Доступність посилання

ТОП новини

Переважна більшість країн ЄС погоджується з пропозицією Греції якнайшвидше провести засідання Ради міністрів ЄС та екстраординарний саміт Євросоюзу щодо визначення подальшої політики ЄС відносно Іраку


Переважна більшість країн ЄС погоджується з пропозицією Греції якнайшвидше провести засідання Ради міністрів ЄС та екстраординарний саміт Євросоюзу щодо визначення подальшої політики ЄС відносно Іраку

Брюссель, 3 лютого 2003 – Міністри закордонних справ країн учасниць Європейського Союзу та переважна більшість глав держав ЄС погоджуються з пропозицією Греції якнайшвидше провести засідання Ради міністрів ЄС та зібрати екстраординарний саміт Євросоюзу щодо визначення подальшої політики ЄС відносно Іраку. Про це в понеділок у Брюсселі оголосив речник Європейської Комісії Джонатан Фолл.

Політологи з Інституту Європейських Досліджень назвали нинішній тиждень доленосним для Іраку і великої частини світу. Незалежно ще від оприлюднення звіту Радою Безпеки ООН і остаточних висновків військових експертів, підготовка до війни в Перській затоці іде повним ходом. Несподівано цієї неділі Бельгія з міста Антверпен спрямувала до кордонів Іраку понад двісті своїх десантників з елітних військових підрозділів “Парас”. Того ж дня через військове летовище Завентем, що неподалік Брюсселя, в зону можливого конфлікту були переправлені американські військові вертольоти – штурмовики “блек ховк”. Тим часом лідери європейських держав чекають звіту держсекретаря США Коліна Пауелла про те, що у Сполучених Штатів Америки є інформація, яка засвідчує наявність неконвенційної зброї на території Іраку, хоча частина з них уже й без того готова підтримати позиції США. Такий стрімкий розвиток подій, якраз змусив Грецію, котра нині головує у Європейському Союзі запропонувати негайно скликати саміт ЄС.

Речник Європейської Комісії Джонатан Фолл заявив нині журналістам, що усі без винятку 15 країн Європейського Союзу пристали на пропозицію Греції, однак точні терміни й місце проведення саміту якраз розробляються. І остаточна дата й місце цього форуму будуть відомі за кілька днів. Зокрема, представник Європейської Комісії зазначив: ”Ви знаєте як нині розвиваються справи і ми продовжуємо грати активну роль у цих дискусіях, які дуже часто є таємними між головою Єврокомісії та главами держав і урядів ЄС…” Джонатан Фол також додав, що програма надання гуманітарної допомоги іракському населенню з боку ЄС лишається чинною незалежно від того, буде війна чи ні.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG