Доступність посилання

ТОП новини

Посол США в Україні Карлос Паскуаль – про перспективи взаємин США з Україною


Посол США в Україні Карлос Паскуаль – про перспективи взаємин США з Україною

Київ, 6 лютого 2003 – США завершили перегляд своєї зовнішньої політики щодо України. Одним з її ознак стане зменшення фінансової допомоги Україні. Якщо у 2002 році ця допомога дорівнювала 155 мільйонів доларів, то у 2004 році вона становитиме 94 мільйона доларів. Про це 6 лютого на прес-конференції у Києві заявив Надзвичайний та повноважний посол США в Україні Карлос Паскуаль.

На тлі зменшення фінансової допомоги надалі США у взаєминах з Україною мають намір концентрувати свої зусилля на чітко визначених пріоритетах. Їх небагато, але вони, на погляд Вашингтону, надзвичайно важливі. Це зміцнення засад демократичного суспільства, розвиток вільної преси, заходи , скеровані на розвиток малого та середнього бізнесу. Також особливу увагу у взаєминах з Україною Вашингтон приділятиме розвитку прикордонного співробітництва, боротьбі з нелегальною міграцію та протидії торгівлі людьми. Ще одна важлива тема – експортний контроль і протидія розповсюдженню високих технологій. Цей аспект, звісно, пов’язаний із давніми підозрами США, що Київ дав згоду на постачання станції пасивної радіорозвідки “Кольчуга” до Іраку.

“У взаєминах між США та Україною не існує поступу у розслідуванні справи “Кольчуг”. Українська сторона не надала ніякої додаткової інформації, яка б допомогла зняти підзори Вашингтону з цього”, – сказав посол США в Україні Карлос Паскуаль. –“Кольчуга” залишається ще відкритим питанням. Можливо, ми ніколи так і не дійдемо повної згоди. Україна має свою точку зору, ми маємо свою. Але ми повинні визнати, що саме в інтернах України і усього регіону є потреба зміцнювати систему експортного контролю, щоб витікання чутливих технологій не відбувалося у майбутньому”.

Сполучені Штати, за словами Карлоса Паскуаля, не мають планів здійснювати політичний контакт з Україною на найвищому рівні, коли йдеться про зустрічі президентів двох країн. Разом із тим, американська сторона готова вести переговори з представниками українського уряду задля досягнення тих цілей, які є важливими з точки зору Вашингтону. Тому підтвердження – зустрічі у Вашингтоні з міністром оборони України та недавній візит до США міністра економіки та євроінтеграції України. США не скоротили витрати на підтримку оборонних реформ в Україні і навіть ладні проголосувати за скасування санкцій FATF проти України. Це може відбутися 12 лютого на засіданні Міжнародної організації з протидії відмиванню брудних грошей. Щоправда, деталізував Карлос Паскуаль, це буде за умов, якщо офіційний Київ візьме на себе політичні зобов’язання домогтися швидкого запровадження змін, яких вимагає FATF і буде дотримуватися стандартів цієї організації.

“Ми відзначили, що вчора президент Кучма підписав закон про зміни до кримінального Кодексу, який посилює протидію відмиванню брудних грошей. Ми сподіваємося, що парламент підтримає запропоновані зміни і FATF зважить. Разом з тим, ми сподіваємося, що відомство в Україні, яке буде робити моніторинг фінансових трансакцій, буде незалежним, і банки не будуть боятися подавати інформації про підозрілі оборудки”, – сказав посол США в Україні.

Що ж до подальших перспектив української влади, пов’язаних зі зміною персоналій на вищих щаблях, то цей аспект також відбився у переглянутій політиці США щодо України.

“Наш інтерес в президентських виборах 2004 року полягає в тому, щоб забезпечити рівноправні умови для всіх гравців. Ми не робимо ніяких преференцій і не маємо симпатій ні до кого особисто. Ми сподіваємось, що всі організації, які займаються розбудовою громадянського суспільства, поможуть українцям висловити свою волю”, – зауважив Карлос Паскуаль.

Також на прес-конференції посла не раз згадувався Ірак. США переконані і оперують доказами, що Ірак справді має запаси хімічної та бактеріологічної зброї і ховає її від міжнародних інспекторів. Карлос Паскуаль також сказав, що Ірак здобув двигуни для ракет із дальністю дії у 1500 кілометрів. “Якщо Хусейн це ховає, то це означає лише одне – Ірак може застосувати”, – наголосив посол. Паскуаль також визнав, що американська сторона вже обговорювала з українською стороною питання, який внесок може зробити Україна у разі війни проти Іраку. Він не деталізував, чи йшлося про те, що США хочуть скористатися повітряним простором України для прольоту своїх військових літаків із Європи до Перської затоки. Хоча США, сказав Паскуаль, могли б зацікавитися можливостями України у очищенні території, забрудненої хімічним, біологічним чи ядерним озброєнням. Проте посол наголосив, що військові дії – це останній аргумент у суперечці з Іраком. А Україна сама має визначити своє місце у протидії міжнародному тероризмові.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG