Доступність посилання

ТОП новини

Інтерв’ю з держсекретарем з європейської інтеграції МЗС України Олександром Чалим


Інтерв’ю з держсекретарем з європейської інтеграції МЗС України Олександром Чалим

Київ, 6 лютого 2003 – У якому стані знаходяться наразі відносини України з Євросоюзом, і які питання будуть розглядатися на чергових консультаціях у Києві?

Олександр Чалий

Головна задача консультацій – проаналізувати стан відносин України з ЄС і окреслити перспективи, перш за все, в політичній сфері їхнього розвитку. На цей час трійку ЄС на консультаціях очолює пан Хав’єр Солана, він прибуває сьогодні. До складу трійки також входить перший заступник міністра закордонних справ Греції, заступник міністра закордонних справ Італії (до речі, це країна, яка буде головувати в Євросоюзі в другому півріччі) і генеральний директор Генерального директорату Єврокомісії.

Порядок денний консультацій включає обмін думками стосовно розвитку подій в Україні, в політичній сфері, стан економічних реформ. Також відбудеться обмін думками щодо розширення Європейського Союзу, обговорення питань нашої співпраці в галузі спільної оборонної політики й політики у галузі безпеки.

Особлива увага буде приділена робочому плану грецького головування в ЄС стовно України. Окрема дискусія відбудеться щодо питання співпраці у боротьбі з тероризмом і в галузі юстиції. Одна з головних задач цих переговорів – обговорити подальший розвиток наший відносин у контексті розширення ЄС і концепції “ширша Європа”.

Ганна Стеців

Чи обрання Кучми головою СНД якось вплинуло на відносини України з ЄС, якщо вплинуло, то як?

Олександр Чалий

Ні, ми не фіксуємо в цьому контексті ніяких сигналів з боку ЄС . Думаю, це питання постане на консультаціях у контексті, що при головуванні в СНД, Україна зможе більш оперативно і активно просувати цінності і стандарти ЄС на відносини в середині СНД.

Тобто ми в вважаємо, що це дає нам такий шанс.

Ганна Стеців

На якій сходинці в довгій драбині до ЄС зараз знаходиться Україна – в першій її половині, на середині, у другій половині? Чи тільки на початку?

Олександр Чалий

Сьогодні ми фіксуємо одну річ, яка є стратегічно важливою. Двері до ЄС для України не зачинені. Але ми фіксуємо й іншу домінанту. Нам необхідно зосередитися на своїх внутрішніх реформах, що дозволить Україні зробити реальні поступи в інтеграції до ЄС.

Ганна Стеців

Чи Україна робить спробу хоч якось спонукати ЄС до перегляду концепції “нових сусідів”, при якій Україну ставлять в один ряд з Білоруссю і Молдовою?

Олександр Чалий

Концепція “нових сусідів” буде предметом нашої дискусії на консультаціях. Цю концепцію ми сприймаємо позитивно в тому плані, що це спроба з боку ЄС шукати нову формулу відносин між розширеним ЄС і Україною. Це формула, яка буде надавати нову якість, більшу, ніж Угода про партнерство й співробітництво.

З іншого боку, ми вважаємо, що в цій концепції ключовим моментом повинна бути ідеологія майбутньої асоціації між Україною і ЄС. В цьому плані ми вдячні нашим польським колегами, які 10 днів тому зголосили своє бачення Східного виміру Європейської політики розширеного ЄС. І якраз там багато речей, які дають нам європейську перспективу, надають надію, що у найближчі роки ми вийдемо на рівень асоціації з ЄС.

Ганна Стеців

Наскільки я пам’ятаю, Юзеф Олекса був одним з авторів ідеї Східного виміру. Яке конкретне місце в цьому вимірі Польща виділила Україні?

Олександр Чалий

Одне з центральних. Якщо казати з точки зору перспектив інтеграції до ЄС, Польща чітко передбачає у довгостроковій перспективі можливість членства України в ЄС. Також хотів би зазначити, що в результаті діалогу між Україною і ЄС вже протягом півроку, існує чіткий принцип диференціації, який закладений вже на цій стадії “концепції сусідства”.

ЄС буде оцінювати свої перспективи відносин з Білоруссю, Молдовою та Україною з позиції, наскільки внутрішнє реформування і перетворення мають місце в тій чи іншій країні. Плюс – будуть брати до розгляду цілі кожної країни.

Те, що ми в одній групі з цими країнам, тільки показує, що це держави, які мають іншу перспективу, ніж інші країни регіону. І ця перспектива є більш сприятливою для нас. А принцип диференціації робить Україну безперечним лідером у цій групі.

Ганна Стеців

Серед яких країн Центральної Європи - кандидатів до вступ в ЄС – Україна може знайти таку підтримку, яка вона знаходить, наприклад, у Варшаві?

Олександр Чалий

Ми дійсно вдячні нашим польським колегам за таку ініціативу. Сьогодні українська дипломатія зосереджується на тому, щоб знайти таку підтримку у Словаччині, Угорщині. Це наші сусідні країни, з яким в нас дружні відносини. Ми вважаємо, що як країни, з якими в нас буде в майбутньому спільний кордоном ( між розширеним ЄС і Україною ), вони зацікавлені, аби Україна мала європейську перспективу. Плюс – у нас сьогодні складаються відносини стратегічного партнерства стосовно європейської інтеграції з країнами Прибалтики, в першу чергу, з Литвою.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG