Доступність посилання

ТОП новини

Як пересічні американські громадяни ставляться до можливої війни в Іраку


Як пересічні американські громадяни ставляться до можливої війни в Іраку

Вашингтон, 7 лютого 2003 – У той час, коли деякі європейські країни ще визначають своє ставлення до можливої війни в Іраку, Адміністрація Сполучених Штатів заявила, що дипломатичне вікно для вирішення іракської кризи зачиняється.

Президент Джордж Буш заявив у четвер, що “гра завершилася”, Багдад тривалим (понад 11-річним) нехтуванням резолюцій Ради безпеки ООН втрачає останній шанс мирного врегулювання, і Сполучені Штати готові очолити міжнародну коаліцію держав і силою домогтися ліквідації зброї масового знищення на іракській території.

Однак як пересічні американські громадяни ставляться до такого розвитку подій?

Щодо загальнополітичної, економічної й державної діяльності президент Джордж Буш протягом тривалого часу втішається підтримкою великої більшості громадян США. Дуже високою є зокрема підтримка Адміністрації щодо глобальної боротьби з міжнародним тероризмом. Згідно з опитуванням загальноамериканських телекомпаній та корпорацій мас-медіа NBC News, ABC-The Washington Post та CNN-US Today, які наводить агенція «Ассошіейтед Пресс», понад шістдесят відсотків вважають, що своїм виступом перед Радою Безпеки державний секретар Колін Пауелл виклав сильні аргументи стосовно вирішення Іракської кризи. 51 відсоток опитаних американців вважають, що Сполучені Штатів повинні застосувати збройну силу проти Іраку в рамках мандату ООН з метою ліквідації зброї масового знищення, яку посідає режим Саддама Хусейна. Причому майже сорок відсотків вважають, що воєнну інтервенцією з роззброєння Іраку слід провести й без мандату ООН.

Згідно з опитуванням ABC-The Washington Post, 67 відсотків опитаних американців вважають, що президент Буш навів достатньо доказів на підтримку його позиції стосовно Іраку, 49 виступають за проведення війни без мандату ООН, а 46 відсотків – проти цього.

Слід ще зазначити, що попри популярність політики президента Буша, супротивники позиції Адміністрації намагаються довести до громадськості їхні погляди проти збройного вирішення іракської кризи. У низці американських міст мали місце масові демонстрації проти загрози війни в Іраку й зокрема проти застосування збройних сил без мандату ООН. В інтерв’ю агентству «Рейтерс» Барбара Епштайн – експерт із питань рухів за мир зазначила, що її турбує передусім цей факт, що президент Буш ігнорує позиції частини американської та міжнародної громадськості, яка не погоджується з планами Адміністрації США щодо Іраку. Дійсно, Буш рідко звертає увагу на антивоєнні виступи і, як зазначив речник Білого дому Арі Флайшер у четвер, протести є складовою демократичних й патріотичних дій: “Розбіжності щодо наших поглядів в Америці ми вирішуємо за допомогою виборчого процесу та мирних демонстрацій. Причому більшість отримує перемогу”.

Слід додати, що рухи за мир з політичної перспективи зорієнтовані більше на демократичну партію, а не республіканську, до якої належить президент Буш.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG