Доступність посилання

ТОП новини

Франко-німецький план щодо Іраку не подобається США


Франко-німецький план щодо Іраку не подобається США

Прага, 10 лютого 2003 – Франція та Німеччина намагаються загальмувати підготовку Сполучених Штатів до війни в Іраку. Так оглядачі оцінюють нову пропозицію двох найбільших та найвпливовіших країн Європи щодо надіслання до Іраку додаткових інспекторів та війська ООН.

Саму пропозицію було вперше озвучено протягом вихідних. Згідно з нею, як пише німецький тижневик Spigel, Франція та Німеччина пропонують потроєння кількості воєнних інспекторів для пошуків зброї масового знищення в Іраку. Також ці дві країни запропонували розташувати в Іраку кількатисячне військо ООН, розширити зону заборони польотів на всю країну та запровадити суд ООН для справ порушення людських прав.

Першою реакцією Росії була підтримка цього плану. Ïї висловив російський міністр оборони Сєрґєй Іванов, який сказав, що Росія підтримає франко-німецьку ініціативу, якщо її буде внесено на обговорення Ради Безпеки.

Якщо цю пропозицію буде ухвалено, вона затримає можливу військову акцію проти Іраку під проводом Сполучених Штатів. Тому аналітики розцінили появу цієї пропозиції як спробу роз’єднати західних партнерів у вирішальний момент. Дослідник Лондонського Королівського Інституту міжнародних стосунків Тімоті Ґардден називає цю пропозицією «альтернативою до негайної війни».

«Цей план пропонує щось конкретне Раді Безпеки в той момент, коли двоє інспекторів доповідатимуть про поступ у справі Іраку. І своїм способом цей план створює альтернативу до другої резолюції, що закликає до війни. Мені здається, що у Франції, Німеччині, Бельгії, і може, навіть у Росії та Китаї, є потреба створити реальну альтернативу до війни», – сказав в інтерв’ю Радіо Свобода британський аналітик.

Тим часом офіційний Вашингтон уже встиг відкинути франко-німецький план. «Цей план не помічає суті. Потрібно не більше інспекторів, а більше співпраці з боку Саддама Хусейна, набагато більше. Потрібно більше виконання базових вимог Резолюції ООН», – сказав учора державний секретар США Колін Пауелл.

Різниця у поглядах між двома таборами у межах західного альянсу стала особливо відчутною сьогодні, коли Франція, Німеччина та Бельгія заблокували плани НАТО щодо посилення кордонів Туреччини у випадку початку військових дій.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG